Biztosítani kell, hogy az unióban működő minden piaci szereplő egyenlő esélyekkel és átlátható eszközökkel férhessen hozzá az európai szabványokhoz – áll többek között a szlovák, néppárti Zita Ple¹tinská jelentésében, amelyet szerdán 535-25-14 arányban fogadott el az EP.

Az európai szabványosítás finanszírozásáról szóló uniós határozatot várhatóan első olvasatban sikerül elfogadni, miután az EP szerdán nagy többséggel megszavazta a tanáccsal már egyeztetett, módosított javaslatot.

A jogszabály célja, hogy összhangba hozza az eddig is létező szabványosítás-támogatás gyakorlatát a 2002-ben elfogadott pénzügyi szabályozással. Ez előírja, hogy a költségvetésben tervezett, ilyen jellegű támogatásokat csak külön elfogadott jogszabály alapján lehet kifizetni.

A szabványosításra előirányzott EU-keret az elkövetkezendő öt évre összesen 134 millió euró.

A támogatás elsősorban a három európai szabványosítási testület (CEN, CENELEC és ETSI), illetve adott esetben a repülésbiztonsági szabványokért felelős EUROCAE működési költségeinek egy részét (a megállapodás szerint 30 százalékot) fedezné

A szöveg szerint „ügyelni kell arra, hogy a kis és közepes vállalkozások – különösen a kézműves, kis- és mikrovállalkozások – hatékonyan tudják alkalmazni az európai normákat”. Emellett biztosítani kell, „hogy az unióban működő minden piaci szereplő egyenlő esélyekkel és átlátható eszközökkel férhessen hozzá az európai szabványokhoz”. Az egyik módosítás szerint „az Európai Tanács és a Parlament felhívja a tagállamok figyelmét a szabványosítási tevékenységek megfelelő nemzeti finanszírozásának fontosságára”.

Herczog: befektetés a versenyképességbe

A szocialista frakcióban a téma felelőse Herczog Edit. Õ a keddi plenáris vitában támogatta a kompromisszumos javaslatot. A képviselőnő szerint a legfontosabb elért eredmény, hogy a belső piac jobb működését és a verseny tisztaságát minden szereplő számára biztosítani lehet majd. Mégpedig úgy – tette hozzá – hogy az új eljárással, a bürokrácia felesleges növelése nélkül, „a meglévő, hatékonyan működő intézmények munkáját igyekszünk viszonylag alacsony forrásokkal még hatékonyabbá és mindenki számára elérhetővé tenni”.

Herczog szerint a szabványosítás megfelelő és szakszerű közösségi támogatása nem puszta kiadás, hanem befektetés a belső piac jobb működésébe, az európai versenyképesség fokozásába, a szabványos termékeket és szolgáltatásokat igénybe vevő fogyasztók tájékoztatására és védelmére, biztonságának növelésére, a kis- és közepes vállalkozások piaci helyzetének és esélyeinek javításába.