Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet az iWiW internetes kapcsolatépítő portál, erről szól egy a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) származó levél – adta hírül a FigyelőNet.

Az iWiW-en regisztrált felhasználók a rendszerben megtalálható ismerőseikről készíthetnek listát. Számos politikus – így Kóka János gazdasági miniszter, Demszky Gábor főpolgármester, Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Batiz András kormányszóvivő – szerepel az adatbázisban, személyes adatokkal és kapcsolatrendszerrel.

Az NBH arra hívja fel az állami vezetők figyelmét, hogy a kapcsolati hálón tárolt adataik kockázatot jelentenek az országra nézve, mivel titkosszolgálatok és szervezett bűnözők juthatnak így bizalmas információkhoz.

Az internetes újság szerint a titkosszolgálat ajánlása osztályvezetői szintig igyekszik felhívni az állami tisztviselők, bizalmas munkakörben dolgozók figyelmét a közösségi portál használatának kockázataira.
Az NBH levele szerint az iWiW “menürendszerének segítségével feltérképezhető a használók kapcsolatrendszere. A keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására”. Az ajánlás figyelmeztet arra is, hogy “a magánéleti szférát is mélyebben érintő információk jelenhetnek meg az internetes oldalon”.

Az oldal tulajdonosának, a T-Online-nak van tudomása a nemzetbiztonsági levélről, de hivatalos megkeresést nem kapott.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a távirati irodának azt mondta: nincs hivatalos információja az NBH leveléről. A portálra az érintettek hozzájárulásával kerülnek fel adataik, de nem kifogásolható az esetleges kockázatokra való figyelmeztetés – közölte. Felhívta a figyelmet, hogy ami egyszer az internetre felkerült, azt onnan gyakorlatilag nem lehet többé eltávolítani, az ottani információk sorsa többé nem követhető. Kijelentette: a köztisztviselők neve és beosztása nyilvános adat, de teljes kapcsolatrendszerük nem az.

A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az MTI-nek azt mondta, hogy az NBH az állami intézmények nemzetbiztonsági védelmére vonatkozó törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor figyelmeztet. Ez nem kötelező érvényű, csak ajánlás azoknak, akik fontos és bizalmas munkakörben dolgoznak – mondta a szakember.