Jelenleg hiába tiltanak el valakit szexuális bántalmazás miatt a gyermekekkel való foglalkozástól, egy másik tagállamba települve kijátszhatja a tilalmat. A pedofilbotrányok által megrázott Belgium javaslatára most javítanák a tagállamok közötti együttműködést.

A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményért kirótt eltiltásoknak az egész EU-ban történő elismeréséről és végrehajtásáról szóló kerethatározat elfogadását Belgium kezdeményezte, a kapcsolódó európai parlamenti jelentést a lengyel, néppárti Bogus³aw Sonik készítette.

Jelenleg semmilyen garancia nincs arra, hogy egy adott tagállamban hozott eltiltás bármilyen jogi következménnyel járna a többi tagországban. Így egy tagállamban pedofíl bűncselekmény miatt elítélt és gyermekekkel kapcsolatos bármilyen tevékenységtől eltiltott személy egy másik tagállamba történő áttelepüléssel kijátszhatja ezt a szankciót.

A javasolt kerethatározat a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekért járó külföldi büntetőítéletek miatti eltiltások kölcsönös elismerésének elvét alkalmazza. Ezt olyan cselekményeknél lehetne alkalmazni, amelyekre a gyermekek szexuális kizsákmányolása és gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló, 2003. december 22-i 2004/68/IB tanácsi kerethatározat vonatkozik.

A kerethatározat előírná a tagállamok számára azt is, hogy az ilyen bűncselekményekért járó ítéletekkel összefüggésben a nemzeti jogszabályaikban alkalmazzanak eltiltást. A jogszabály célja tehát a tagállamok közötti együttműködés javítása azáltal, hogy kötelezik az elítélt személy tartózkodási helyéül szolgáló tagállamokat a külföldön hozott eltiltások elismerésére és a területükön történő érvényesítésére. Az eltiltások és tilalmak kölcsönös elismerése elvének hatékony biztosítása érdekében lehetővé tennék a bűnügyi nyilvántartásban szereplő információk megosztását a tagállamok között.

A javaslat szerint „a tagállamok megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy minden eltiltás – beleértve a más tagállamok által kiszabott eltiltásokat – bekerüljön a bűnügyi nyilvántartásba”.

Az egyik parlamenti szakbizottsági javaslat szerint amennyiben azt a kölcsönös bűnügyi jogsegélyre vonatkozó nemzetközi eszközök megengedik, a harmadik országok által kiszabott eltiltásokat is be kellene vezetni a bűnügyi nyilvántartásba.