Együttdöntésben, első olvasatban tárgyalja az EP azt a jogszabálytervezetet, amelynek értelmében a pénzmosás elleni harcért és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáért felelős hatóságok szükséges esetben azonnal hozzájuthatnának a pénzt átutalóval kapcsolatos alapvető adatokhoz.

A jogszabály tervezete meghatározza, hogy milyen adatoknak kell minden esetben kapcsolódniuk egy-egy pénzátutaláshoz. Az átutalások nyomon követhetősége ugyanis döntő lehet a pénzmosás elleni harcban és a terroristák támogatásának megakadályozásában. A rendelet tehát előírná az átutalási folyamatban résztvevő szolgáltatók, bankok, hitelintézetek számára, hogy a pénzeszközök tranzakcióját az átutaló személyére vonatkozó megfelelő, gyorsan kikereshető információknak kell kísérniük.

Az Alexander Alvaro (liberális, német) által gondozott jelentésben a szakbizottsági képviselők kiemelték, hogy a szabályozás azért szükséges, mert az átutalásokban megjelenő „piszkos” pénzek megingathatják a pénzügyi szektor stabilitását és a belé vetett bizalmat, a terrorizmus pedig a társadalom alapjait ássa alá.

A képviselők kivonnák a szabályozás alól azokat a tranzakciókat, amelyek amúgy is nyomon követhetők (például hitelkártyás fizetések), és nem törődnének az ezer eurónál kisebb összegű átutalásokkal sem.

A témának különös aktualitást ad, hogy az USA a nemzetközi átutalások bankközi rendszerétől, a SWIFT-től jelentős mennyiségű tranzakciós adat átadását kérte, ami adatvédelmi szempontból aggályos lehet.