Strasbourgban tartott legutóbbi plenáris ülésén az Európai Parlament jóváhagyta az unió határain kialakult krízishelyzetek megoldása érdekében felállítandó speciális határvédelmi alakulat létrehozását.

Az afrikai szegénység elől menekülő bevándorlók nem ritkán 2000 kilométeres utat tesznek meg lélekvesztőiken egy jobb európai élet reményében. A spanyol hatóságok szerint csak 2006-ban legalább 6000 ember veszett oda a tengeren. Az ország felé tartó migráció (melynek jellemző célpontja a Kanári szigetek) például hatszorosára nőtt 2005-höz képest. Olaszország és Málta is hasonlóan növekvő bevándorlási hullámnak vált szenvedő alanyaivá.

A határőrizeti feladatok fontosságát jól jelzi, hogy a jogszabály elfogadásán túl a Parlament csak idén 10 millió euró plusz forrást szavazott meg határvédelmi célokra.

A gyors-beavatkozású határvédelmi egységek (RApid Border Intervention Teams, RABIT) felállítását a Tanács korábbi jóváhagyó döntésének birtokában terjesztette a parlament elé Gérard Deprez képviselő. A parlament kiugróan nagy többséggel fogadta el a tervezetet.

Az elfogadott jogszabály tartalmaz egy ún. „kötelező szolidaritási” klauzulát, amelynek értelmében a tagállamok kötelesek lesznek egymásnak határőrizeti védelmi feladatok ellátásában segítséget nyújtani.

Létrejöttével a RABIT egy 300-500 főből álló különlegesen kiképzett, több nemzet képviselőiből összeállított olyan „stratégiai tartalék” szerepét tölti majd be, amely képes lesz az uniós tagállamok határain kialakult migrációs krízishelyzetek (illegális bevándorlók nagy számú megjelenése) gyors és hatékony kezelésére. A varsói központú Frontex keretében működő RABIT speciális határőrizeti feladatok ellátására kiképzett személyekből áll majd. Ilyen feladatok lehetnek például a helikopterirányítás, hamisított okmányok felismerése, radarkezelés, a tengerjog és különleges nyelvek ismerete. A gyorsreagálású egység az illegális bevándorlók hirtelen tömeges megjelenése esetén képes lesz segítséget nyújtani a problémával érintett országok (sokszor, de nem kizárólag a fölközi-tengeri államok) részére.

A speciális alakulatokban dolgozó európai zászlós karszalaggal ellátott speciális határőrök a Frontex parancsnokának elfogadó nyilatkozatának birtokában akár tíz nap elteltével a segítséget kérő tagállam rendelkezésére állhatnak.

A különleges osztag kötelékébe tartozó rendvédelmi dolgozók hazájuktól kapják továbbra is a fizetésüket, de a bevetésük alkalmával felmerülő járulékos költségeket (utazás, lakhatás, stb.) a Frontex viseli majd.