Tallinn szerint elsősorban Moszkva áll az ország létfontosságú honlapjait immár három hete megbénító „kiber-támadások” mögött.

Az internetes támadás hatalmas károkat okozott az észt közigazgatásban, mivel Észtország élen jár az Internet alapú technológiák használatában és kiterjedt e-kormányzatot működtet. Az azonos időben küldött, interneten feltett kérdések hatására az utóbbi hetekben lebénult számos kormányzati oldal, köztük a védelmi, és a külügyminisztérium honlapja, vezető napilapok és bankok oldalai sem érhetőek el jelenleg. A NATO és az Unió is szakértőket küldött e különös hadviselés kezelésére Észtországba.

A támadások a tallinni orosz emlékmű elmozdítása után kezdődtek, és nagy részük beazonosíthatóan Oroszországban működtetett szerverekről indult észt források szerint, ezért az észt miniszterelnök az orosz kormányt teszi felelőssé a támadások miatt. Oroszországot, ahol hatalmas hacker közösség működik és rengeteg vírus is innen származik, már korábban Ukrajna és az Egyesült Államok is megvádolta hasonlóval, Moszkva azonban határozottan tagadja részvételét az akciókban.