Az EP-képviselők a zöldségek és gyümölcsök európai minőséget igazoló címkével való ellátását szorgalmazzák és erősítenék a termelői szervezetek támogatását. Tabajdi Csaba a parlamenti vitában úgy vélte, a reform diszkriminatív a 2004-ben csatlakozott tagállamokkal szemben, mert az 1,4 milliárd eurós támogatás több mint felét három régi tagállam kapja majd meg.

Az EP szerint „a bizottságnak továbbra is tanulmányoznia kell egy európai minőséget igazoló címke bevezetésének lehetőségét, hogy ezáltal segíthesse a mezőgazdasági termelőket és a piaci szereplőket, hogy termékeik magas minősége bevételeik növeléséhez vezethessen”.

Az Európai Bizottság javaslata rugalmasabbá tenné a támogatási rendszert és megerősítené a termelői szervezetek javára, ez utóbbiakat téve meg az új közös piacszervezés „kemény magjává” mind a kínálat szabályozása, mind pedig a kereskedelem fejlesztése szintjén. Másrészt a feldolgozott termékekre vonatkozó valamennyi támogatást beépítené az egységes támogatási rendszerbe, és ezzel párhuzamosan megteremtené a lehetőséget arra, hogy a gyümölcs és zöldség termesztésére használt területek is választhatók legyenek, következésképpen érvényesíthessék a támogatáshoz való jogukat. A javaslat megerősítené a közös piacszervezés környezetvédelmi dimenzióját, és támogatná a gyümölcs- és zöldségfogyasztás előmozdítását.

Az EP úgy vélte, indokolt volt a közös piacszervezés költségvetésének tavalyi 20 millió eurós felemelése és a cseresznyefélék és a bogyós gyümölcsök termesztésére használt területek számára elérhető források bővítése. A képviselők szerint mivel a támogatás teljes felszámolásának esetén fennállhat a termesztés tömeges megszüntetésének kockázata, a tagállamok által meghatározott termékekre területalapú támogatást kell bevezetni, a csonthéjas gyümölcsök esetében már meglévő támogatáshoz hasonlóan.

A jelentés parlamenti vitájában felszólalt Tabajdi Csaba szerint a reform a 2004-ben csatlakozott tagállamok számára több területen diszkriminatív. „Magyarország az uniós zöldségtermelés 2 százalékát adja és a zöldségtermelés költségeiből 0,61 százalékot kap” – emelte ki. További diszkriminációként említette a politikus, hogy „sem a lengyel bogyósgyümölcsök, sem a meggy, sem az új tagállamok termékei nem kerültek be a feldolgozandó termékek körébe”.

Tabajdi hozzátette: „most történeti alapon fogják ezeket a pénzeket elosztani, és döntően három régi tagállam fog megkapni az 1,4 milliárdból 800 milliót”. „Ez nagyon nagy igazságtalanság az új tagállamokkal szemben, kérem ennek korrekcióját” – zárta felszólalását a képviselő.