Brüsszel az információs technológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva készülne fel az európai társadalom öregedésére.

Statisztikai adatok szerint 2020-ra az európai társadalom negyede 65 év feletti személy lesz. A Bizottság egy új programja ezt a társadalmi jelenséget az információs technológia lehetőségeire reflektáló szociális jogalkotással szeretné befolyásolni.A Bizottság által indított program célja, hogy az idős emberek otthoni, munkahelyi, társadalmi lehetőségei és életminősége javuljanak.

Az információs technológiai és média ügyekért is felelős Viviane Reding biztos a program ismertetésekor elmondta: „annak ellenére észre kell a venni társadalom öregedésében rejlő gazdasági és szociális lehetőségeket, hogy a jelenség igen erős kihívás az európai országok társadalombiztosítási és egészségügyi rendszerei számára”. Az informatikában rejlő kihasználatlan lehetőségek mindenesetre elég tágnak tűnnek, például annak fényében, hogy jelenleg az európai unióban élő idősek mindössze 10 százaléka használja a világhálót.

Az EU az idősek informatikai társadalomba való beillesztésére 600 millió eurót különített el, ami mellett egy 1 milliárd eurós kutatási programot is finanszíroz.