Ma dönt az Országos Választási Bizottság a Fidesz népszavazási kezdeményezései ügyében. A legnagyobb ellenzéki párt attól tart, hogy a testület ismét elutasítja a kérelmüket. Jogászok közben azon vitatkoznak, hogy az Alkotmánybíróság döntése kötelezheti-e a bizottságot a kérdések jóváhagyására. Zlinszky János volt alkotmánybíró szerint bár az OVB-nek kötelessége lenne hitelesíteni az aláírásgyűjtő íveket, szerinte a bizottság újabb kifogást talál majd ennek megtagadására.

Zlinszky János korábbi alkotmánybíró szerint ha az Országos Választási Bizottság ismét elutasítja a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseit, akkor már az alkotmány kereteit feszegeti. Az Alkotmányosság alkonya c. konferencián azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy a taláros testület döntése ellenére az OVB most hétfőn sem hoz határozatot az ügyben vagy újabb kifogásokat talál. Hozzátette: az Országos Választási Bizottságnak az a dolga, hogy a “népakaratot engedje megnyilvánulni”.

A konferencián Lánczi András filozófus hangsúlyozta: Magyarországon bizalmi és politikai válság van – az embereket már nem érdekli sem az alkotmány, sem pedig a politika, Gyurcsány Ferenc politikai szerepvállalása óta pedig folyamatosan romlik a helyzet.

A Fidesz arra szólította fel a bizottságot, hogy ne forduljon szembe az Alkotmánybírósággal.

“Teljesen egyértelmű, hogy népszavazás ügyben továbbra is mind az OVB, mind a kormány folytatja azt a színjátékot, amelynek eredményeként megakarják akadályozni a Fidesz népszavazási kezdeményezését, meg akarják akadályozni, hogy az emberek véleményt mondjanak az országot, illetve a saját jövőjüket illető legfontosabb kérdésekről.” – mondta el Szijjártó Péter.

Orbán Viktor az OVB tagjainak korábbi nyilatkozatai alapján továbbra is attól tart, hogy a testület – immár sokadszor – most is elutasítja majd a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a képzési hozzájárulásra vonatkozó kezdeményezéseket. Korábban ugyanis több testületi tag – köztük Halmai Gábor – is jelezte: az OVB-t nem utasíthatja az Alkotmánybíróság, és találhatnak újabb érveket az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésének megtagadására.