A világháló szabadsága védettséget ad a honlapgazdák számára: a külföldi szervertulajdonost nem befolyásolják a hazai döntések.

Az “uszító hangvételű tartalom” eltávolítására nincs lehetőség a külföldi szerverről működő Kuruc.info hírportál esetében. Jogszabály-változtatással azonban elérhető, hogy az ilyen cikkek íróját, szerkesztőjét bíróság elé lehessen állítani Magyarországon – többek között ezt tartalmazza az igazságügyi tárcának a miniszterelnök számára készített összegzése, amelyről Budai Bernadett kormányszóvivő beszélt szombaton. Gyurcsány Ferenc augusztus 23-án kérte fel a szakminisztert: vizsgálja meg, hogy a hatályos magyar büntető jogszabályok, illetve a sajtótörvény rendelkezései lehetővé teszik-e a Kuruc.info elleni fellépést. Takács Albert úgy reagált, hogy “egyetért a miniszterelnökkel”, és a jogszabályok gyors áttekintését ígérte.

Szintén az igazságügyi és rendészeti minisztérium javaslata alapján jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken, az ötpárti sajtóértekezleten, hogy a kormány a polgári törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozók, illetve a szexuális irányultságuk miatt kisebbségben lévők védelmére.
A kezdeményezésnek az a kiemelten fontos célja, hogy ezek az emberek az őket vagy a közösségüket ért sértő, bántó, lealacsonyító megnyilvánulásokkal szemben bírósághoz fordulhassanak saját személyükben, illetve szervezeteiken keresztül. Ennek alapján polgári perben lehet majd kérni a bíróságtól jogsértés megállapítását, a további jogsértéstől való eltiltást, elégtétel adását, illetve kártérítés, közérdekű bírság kiszabását.

A javaslatokat a terv szerint a héten tárgyalja a kormány.