Előkészületlennek tartják a cégtörvény újabb módosítását a cégbírák. Egy olyan törvény újraírásáról van szó, amelynek értelmezésére és alkalmazására alig egy éve volt a szakmának.

A 2006. évi V. törvény (cégtörvény) Országgyűlés által, június elején megszavazott módosítása a 2007. évi LXI. törvény nevet kapta. Rendelkezéseinek nagy része 2007. szeptembertől érvényes. A gazdasági életben szerepet vállaló minisztériumok a cégalapítás, vállalkozói tevékenység indításához, átalakításához, felszámolásához kapcsolódó adminisztráció egyszerűsítését, az eljárások gyorsítását, átláthatóbbá tételét, a tranzakciós költségek csökkentését, így az alacsony piacra lépési korlát megteremtését remélik ettől.

Dr Ravasz László, a Csongrád Megyei Cégbíróság bírája több kifogást is emelt ennek kapcsán. Szerinte egy jól működő rendszert szüntetnek majd meg, a váltás bevezetése átgondolatlanul történt. A hatályba lépési rendelkezéseket maguk a cégbírók is nehezen értelmezik. A cégeljárási díjak csökkentése jól csenghet a vállalkozás indítását tervezők körében, de Ravasz László meg van győződve róla, hogy a jövő év nyarától a cégalapítás összességében többe fog kerülni, mint jelenleg.

Az ügyvédeknek ugyanis komoly informatikai beruházásokat kell végrehajtaniuk, hogy alkalmazni tudják az elektronikus aláírást, amelyet megkövetel az új rendszer. A költségeket mindenki az ügyféllel fogja megfizettetni. (Az elektronikus aláírás elterjedését kedvezmények biztosításával látják megoldhatónak a szakemberek.) A cégbíróságok most még azt sem tudják, milyen forrásból fogják biztosítani a zökkenőmentes munkához elengedhetetlen beruházásokat, amelyekhez több milliárd forintra lesz szükség.

Ravasz elmondta még, hogy ameddig hiányoznak a modern gazdasági és jogi környezetet megteremtő jogszabályok, addig az egy óra alatt, aláírási címpéldány nélkül megalapítható cégekkel könnyen lehet ügyeskedni is. Csak remélni lehet, hogy az egyszerűsítések nem a fantomcégek elszaporodását hozza majd magával.