Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Békés Megyei Bíróság ítéletében kimondott, a szabadságvesztés büntetésre és a közügyektől eltiltásra vonatkozó döntését abban az ügyben, amelyben két békéscsabai férfit, K. J.-t (I. rendű vádlott) és T. A.-t (II. rendű vádlott ) emberölés és más bűncselekmények miatt ítéltek el.

Így a jogerős ítélet szerint K. J. büntetése 12 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás lett, míg T. A. 15 év fegyházbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást kapott. Mérsékelte a táblabíróság T. A. közúti járművezetéstől eltiltásának mértékét 5 évről 2 évre.

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

K. J. I. rendű vádlott és keresztapja, T. A. II. rendű vádlott szobafestőként dolgoztak, rendszeresen vállaltak alkalmi munkákat együtt. Munkájuk idényjellege miatt állandó jövedelemmel nem rendelkeztek, így anyagi helyzetük 2005 őszére megromlott, adósságaik halmozódtak fel.

A II. rendű vádlott több évvel korábban T. Gy.-né (1930) sértett békéscsabai lakásán dolgozott, s akkor látta, hogy az idős asszony jó anyagi körülmények között él. Ezért felvetetette az I. rendű vádlottnak, hogy a nőt rabolják ki. Ezt az ötletet az I. rendű vádlott elfogadta, és együtt ki is dolgozták a rablás részleteit. Azt tervezték, hogy mindketten sötét ruhát vesznek magukra, eltakarják az arcukat, bemásznak az asszony házának udvarára, majd a nőt egy elektromos sokkolóval cselekvőképtelenné teszik. Ezt követően felkutatják a pénzét, értéktárgyait, s azokat eltulajdonítják. Megállapodtak abban, hogy a II. rendű vádlott egy baseballütőt is visz magával azért, hogy szükség esetén az ablaküveget betörve tudjanak bejutni a házba.

A vádlottak 2005. október 6-án este a II. rendű vádlott lakásán beöltöztek, magukhoz vették a II. rendű vádlott által beszerzett sokkolót és baseballütőt, s kocsival elmentek a sértett házához. Bejutottak az udvarra, de amikor látták, hogy az asszony még nem aludt el, távoztak a helyszínről, s egy közeli presszóban szeszes italt fogyasztottak, majd visszamentek a helyszínre. A terasz ajtajának betörésével bejutottak a házba, bementek a sértett szobájába, amikor az ágyon fekvő asszony észrevette támadóit.

Az I. rendű vádlott a sértett száját kézzel befogta, többször is a nő nyakához nyomta a sokkolót, de a megtámadott nem veszítette el eszméletét, s azt mondta a vádlottaknak, hogy nincs pénze. Ekkor az I. rendű vádlott az asszonyt megfojtotta, miközben társa a nő lábait fogta le. Ezt követően a vádlottak értékek után kezdtek el kutatni, összesen 85 ezer forintnyi készpénzt, s mintegy 65 ezer forintos értéket kitevő értéktárgyat, közöttük órát, nyakláncot, arany és ezüstgyűrűket szedtek össze. Ezen kívül magukhoz vettek elektromos berendezéseket, közöttük tévét, DVD-lejátszót, hifi-készüléket és hangfalakat is, amelyek értéke elérte 152 ezer forintot.

Az eltulajdonított vagyontárgyakat – amelyek összes értéke végül meghaladta a 300 ezer forintot – a vádlottak a személygépkocsiba pakolták, majd visszatértek a presszóba, s hajnalig italoztak. Később a II. rendű vádlott lakására mentek, ahol a zsákmányt elrejtették, a készpénzt pedig megfelezték.

A vádlottakat 2005. október 11-én elfogta a rendőrség, s megtalálták az ellopott értéktárgyakat is. T. G., a sértett hozzátartozója a rokona sérelmére elkövetett magánlaksértés miatt magánindítványt terjesztett elő.

Társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Békés Megyei Bíróság 2007. május 3-án K. J. (1983 – békéscsabai lakos) I. rendű vádlottat, s ezért őt a bíróság 12 év fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól. Az ügy II. rendű vádlottja, T. A. (1963 – békéscsabai lakos) társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettéért, valamint 2 rendbeli ittas járművezetés vétségéért 15 év fegyházbüntetést kapott, 10 évre tiltották el a közügyek gyakorlásától, és 5 évre a közúti járművezetéstől.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés, másodlagos a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.