A 2008-as esztendő legyen a tolerancia éve, mivel a szavakban és tettekben megnyilvánuló erőszak megmérgezi a társadalmi együttélést, ami a bíróságok számára is egyre komolyabb kihívást jelent – mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke az elmúlt évet értékelve az MTI-nek.

Hozzátette: a növekvő ügymennyiség mellett az indulatos és nem ritkán agresszív ügyfelek okoznak fokozódó gondot a bírák számára.

Lomnici Zoltán az év legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy a bíróságok megőrizték függetlenségüket és semlegességüket. Utalt rá, hogy Sólyom László köztársasági elnök is azt mondta november végén az LB ünnepi teljes ülésén, hogy a bíróságok függetlenségéhez nem férhet kétség, mert a lehetséges legnagyobb szervezeti függetlenséget harcolták ki maguknak.

Hasonló következtetést vont le az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet egy tanulmánya, valamint egy, az ügyvédek körében készített felmérés eredménye is – tette hozzá.

Kitért arra, hogy januárban, a statisztikai adatok elemzését követően derül ki: megáll-e az a negatív tendencia, amely a bírói létszám változatlanságával párhuzamosan az ügymennyiség drámai emelkedését jelentette. Hozzátette ugyanakkor, hogy a félévi ügyszámstatisztika a további növekedést vetíti elő.