Első fokon felmentette hétfőn a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) azt a férfit, akit az ügyészség súlyos egészségromlást eredményező testi sértéssel vádol, amiért HIV-vírussal fertőzte meg feleségét és volt barátnőjét – mondta el az MTI érdeklődésére a vádlott ügyvédje.

Magyar György hozzátette: a bíróság bizonyítékok hiányában mentette fel a vádlottat és határozott indoklást adott arról, hogy nem fogadta el valóságosnak a sértettek előadását. Mint fogalmazott: a bíróság többek között azt is kifejtette, hogy álláspontja szerint a feleséget a bosszúvágy motiválta a feljelentés megtételekor, azért, mert elhagyta mintegy húsz évvel fiatalabb férje.

“Ennek az ügynek jelentős egészségpolitikai, társadalompolitikai, etikai és szexuálkulturális vetülete van, de egészen biztos, hogy nincs büntetőjogi relevanciája” – mondta a védő. Hozzátette: a bíróság előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy a férfinak nem állt szándékában tudatosan megfertőznie bárkit is.

Az ügyvéd kitért arra is, hogy védence 2000-ben tudta meg, hogy HIV-vírussal fertőzött. Később felesége is tudomást szerzett erről, de csak 2006-ban tett feljelentést. A büntetőügy ez alapján indult el.

A BKKB hétfőn kihirdetett elsőfokú döntése ellen az ügyészség képviselője a bűnösség megállapításáért fellebbezett, így a per a Fővárosi Bíróságon folytatódik.