Az APEH ismét visszautasítja azokat a találgatásokat, hogy valamely szakmai csoportot kiemelten célkeresztbe venné. Bizonyos sajtóorgánumok az úgynevezett vagyonosodási vizsgálatokat már nem először próbálják a valósághoz nem illeszthető körítéssel „tálalni” olvasóik előtt.

Legutóbb az egyik napilap hivatkozott „piacon keringő hírekre”, amelyek szerint az idén az APEH azokat az adótanácsadókat, vagy ügyvédeket veszi célba a személyi jövedelemadó bevallások alapján indítandó utólagos ellenőrzései során, akik eddig az ilyen vizsgálatok érintettjeit képviselték.

Az adóhatóság már többször nyilvánosságra hozta, hogy milyen jellegű kockázatelemző programok alapján választja ki azokat az adózókat, akiknél a felmerült gyanús körülmények miatt sor kerülhet a személyi jövedelemadó utólagos ellenőrzésére. Ilyen körülmény lehet például nagy értékű ingó-, vagy ingatlan vásárlása olyan adózónál, aki minimálbéren van bejelentve. Vagyis a vizsgálatok az eltitkolt jövedelmek felderítésére koncentrálnak, a személyi jövedelemadózás alól kivont jövedelmek feltárására hivatottak.

A vagyonosodási vizsgálatok során az adózók mellett képviselőként közreműködő adótanácsadók, adószakértők, könyvelők, illetve ügyvédek az esetek többségében az adóhatóság munkáját is elősegítik azzal, hogy az adószakmai szabályok ismeretében professzionális módon segítik ügyfeleiket jogaik érvényesítésében, kötelezettségeik teljesítésében.

Azt, hogy az szja vizsgálatok mellett milyen területekre koncentrál idén az ellenőrzéseknél az APEH, a törvény szerint február 20-ig kell nyilvánosságra hozni, és ezt addig – az elmúlt évekhez hasonlóan – meg is teszi.