A héten kerül sor az Európai Tanács tavaszi ülésére, melyen a környezetvédelemmel, illetve a Lisszaboni Stratégiával kapcsolatos kérdésekről tárgyalnak a tagállamok vezetői. Az Európai Parlament ezen a héten ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját, míg az Európai Bizottság több díjat is kioszt.

Tanács

Az Európai Tanács március 13-14-én rendezendő, brüsszeli ülésén a tagállamok állam- és kormányfői megvitatják a Bizottság energiapolitikával és éghajlatváltozással kapcsolatos, ambiciózus célokat megfogalmazó javaslatait.

A tavaszi ülés a szokásoknak megfelelően elsősorban gazdasági kérdésekkel foglalkozik, ám ezúttal kifejezetten a Lisszaboni Stratégiához köthető, növekedéssel, munkahelyteremtéssel, energiapolitikával és környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések lesznek a középpontban. A találkozón az állam- és kormányfők a pénzpiacok helyzetének stabilitását szolgáló intézkedésekről is tárgyalnak.

A tagállamok vezetői várhatóan megerősítik a korábban bejelentett környezetvédelmi intézkedéseket, melyek értelmében egyrészt 2020-ig 20 százalékkal kívánják csökkenteni szén-dioxid kibocsátásukat az 1990-es szinthez képest, másfelől 20 százalékkal szeretnék növelni a megújuló energiaforrások részesedését a felhasználásban.

„A javaslatcsomag megvalósításáról szóló tárgyalások korai szakaszukban vannak még.” – közölte pénteken (2008. március 7.) a Tanács soros elnökségét betöltő Szlovénia. A részletek tisztázásáig azonban egyes kérdésekben heves viták várhatóak. Dönteni kell például arról, hogy mely iparágakat köteleznék az emissziós kvóták aukción történő megvásárlására. A 2004-ben csatlakozott országok közül többen attól tartanak, hogy az aukciós értékesítés hatására energiaigényes vállalataik Európán kívüli országokba helyezhetik át termelésüket.

A tagállamok vezetői a Reuters szerint várhatóan szót emelnek a piactorzító intézkedések ellen, amelyek az élelmiszer- és energiaárak emelkedését okozhatják, és felkérik a pénzügyminisztereiket arra, hogy vizsgálják meg, milyen folyamatok lehetnek befolyással az árucikkek és élelmiszerek árára.

Az Európai Tanács ülése előtt a javaslatokat hétfőn (2008. március 10.) az Európai Unió külügyminiszterei tekintik át.

A fentieken túl a közel-keleti békefolyamat, a Bosznia-Hercegovinával aláírandó Stabilizációs és Társulási Egyezmény, valamint Zimbabwével, Grúziával, Iránnal, Pakisztánnal és Afganisztánnal kapcsolatos kérdések szerepelnek az Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsának napirendjén.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ezen a héten számos díjat oszt ki. Az európai fogyasztóvédelmi nap alkalmából Meglena Kuneva első ízben adja át az EU fogyasztóvédelmi díját, amelyért nemzeti fogyasztóvédelmi kampányok szálltak versenybe. Leonard Orban többnyelvűségért felelős biztos az EU fiatal fordítóinak versenyében hirdet eredményt. Janez Potočnik az európai kutatási díjakat ad át, az Európai Tudományos Kommunikációs Díjat, a Marie Curie díjat, és a Descartes díjat, melyet kutatási együttműködésekért ítélnek oda.

Kedden (2008. március 11.) a Bizottság jelentést tesz közzé az európai ügynökségek jövőbeni szerepéről.

Európai Parlament

A Római Szerződéssel életre hívott Európai Parlament szerdai (2008. március 12.), strasbourgi plenáris ülésén ünnepli fennállásának 50 éves évfordulóját.

Emellett azonban számos érdemi kérdés is szerepel a napirenden. Így hétfőn (2008. március 10.) éles vita várható az Egyesült Államok és az Európai Unió egyes tagállamai közötti, vízumokról és utas adatokról szóló kétoldalú tárgyalásokról.

A keddi ülésen (2008. március 11.) a képviselők szavaznak a légi utasok biztonságát érintő jogszabálytervezetről, az Európai Technológiai és Innovációs Intézet felállításáról, valamint a közös agrárpolitika reformjával kapcsolatos javaslatokról.

A szerdai (2008. március 12.) ülés napirendjén többek között az Európai Unió iraki szerepvállalása, valamint fegyverzetkivitelről szóló európai szabályozások szerepelnek.

Az EP plenáris ülése elé kerül Tabajdi Csaba jelentése a biogáz-előállításról és a képviselők vitáznak majd a hétvégi EU-csúcs témáiról is.