A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán, arra hivatkozva, hogy a választási eljárással kapcsolatos képviselő-testületi határozat törvényességi ellenőrzésére a közigazgatási hivatalnak van hatásköre, megváltoztatta az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát, amelyben az OVB megállapította: jogsértő volt a vámospércsi szavazatszámláló bizottsági tagok cseréje.

Az LB, szerdán az MTI-nek megküldött tájékoztatása szerint, az OVB határozatának megváltoztatásával egyúttal helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Területi Választási Bizottságnak az ügyben hozott döntését. Az LB végzése ellen továbbá jogorvoslatnak helye nincs.

Az ügy előzménye, hogy egy magánszemély kifogással fordult a Hajdú-Bihar Megyei Területi Választási Bizottsághoz, mert szerinte jogsértő volt az, hogy Vámospércs önkormányzata öt helyi szavazatszámláló bizottság tagjait visszahívta és újakat választott helyettük. A választási eljárási törvény szerint ugyanis a választás előtt 20 nappal kell létrehozni a bizottságokat, s mivel ez február 18-án lejárt, a kifogást benyújtó személy szerint a képviselő-testület február 28-án már nem hívhatta volna vissza a tagokat.

A területi választási bizottság a kifogást elutasította, és úgy ítélte meg, hogy nem történt jogsértés, az indoklás szerint a bizottsági tagok megbízatása országgyűlési választástól országgyűlési választásig tart, s a 20 napos előírás csak és kizárólag az országgyűlési választásokkal kapcsolatban értelmezhető, a közte lévő időszakban nem.

A magánszemély ezután fellebbezéssel fordult az OVB-hez, kérve, hogy a testület semmisítse meg a vámospércsi önkormányzat jogsértő határozatát a tagok lecseréléséről és állapítsa meg a jogsértést. Az OVB a fellebbezésnek helyt adott, és megváltoztatta a területi választási bizottság határozatát. Az OVB egyetértett a beadványozóval, hogy a törvény értelmében a választási bizottságok választott tagjainak megbízása a következő általános választásra létrehozott választási bizottság alakuló üléséig tart, és ezen meghatározott időtartamon belül a tagok megbízása csak a törvényben felsorolt okokból szűnhet meg. Az OVB szerint a helyi önkormányzat nem volt jogosult a tagok cseréjére.

Az OVB határozata ellen a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, amelyben sérelmezte, hogy az OVB nem semmisítette meg a képviselő-testületi határozatot és nem rendelkezett a jogszerű állapot helyreállításáról, azaz nem tett eleget a fellebbezésében foglaltaknak. Ezért kérte a kifogásolt önkormányzati döntés megsemmisítését.

A Legfelsőbb Bíróság szerdán úgy döntött, a bírósági felülvizsgálati kérelem alaptalan.

Az LB a végzés indoklásában emlékeztetett rá: a választási eljárás személyi hatálya alá nem tartozó állami szervek hatáskör-gyakorlása, tevékenysége nem tartozik a törvény által szabályozott választási eljárás körébe. Az OVB azonban csak a választási eljárásról szóló jogszabály hatálya alá tartozókat illetően rendelkezhet, így a helyi képviselő-testületet illetően sem a választási szerveknek, sem a Legfelsőbb Bíróságnak nincs határköre. Annak hiányában pedig az önkormányzat jogsértése nem vizsgálható, a jogsértésre vonatkozóan megállapítás nem tehető – írták.

Az LB megjegyezte: a választási eljárással kapcsolatos képviselő-testületi határozat törvényességi ellenőrzésére a közigazgatási hivatalnak van hatásköre.

Ezért a vámospércsi önkormányzat ellen benyújtott kifogás érdemben nem vizsgálható, és a képviselő-testülettel szembeni jogkövetkezmények levonására sem az OVB-nek, sem az LB-nek nincs lehetősége. Ezért az LB az OVB határozatát megváltoztatta és a Hajdú-Bihar Megyei Területi Választási Bizottság határozatát helybenhagyta – közölte az LB.