Jogsértő, ha a közönség, vagy a peres fél szabályozza a tárgyalás nyilvánosságát – mondta a Magyar Ügyvédi Kamara főtitkára a Magyar Gárda pere kapcsán az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A szerdai tárgyaláson ugyanis a terembe gyakorlatilag csak a gárda tagjainak engedélyével lehetett bejutni, így több sajtószerv munkatársa kívül rekedt a nyilvános tárgyaláson.

Gábor László, a kamara főtitkára elmondta: elvileg bárki bemehet egy nyilvános tárgyalásra, a terem befogadóképességének határáig. Ha arra lehet számítani, hogy fokozott érdeklődés lesz, nyilván célszerű nagyobb termet kijelölni, és gondoskodni a rend fenntartásáról.

Ez bármilyen nyilvános rendezvény esetén a szervezők feladata és felelőssége, ha bíróságról van szó, akkor az illetékes bírósági vezetőké – jegyezte meg Gábor László.

Az ügyvédi kamara főtitkára ugyanakkor nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a konkrét esetet csak sajtóhírekből ismeri, ezért nincs biztos tudomása arról, hogy mi is történt valójában. Továbbá a kamarának nem feladata minősíteni a történteket, illetve vizsgálni az esetleges felelősséget.

Gábor László megjegyezte azt is: az eset megítéléséhez hozzátartozik, hogy a bíróságok dologi ellátottsága meglehetősen szegényes.