A hazai piac magától nem igényli a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatást (DVB-T) – jelentette ki egy csütörtöki budapesti szaktanácskozáson Rajkai László, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnöke.

Megemlítette: az átállásról uniós döntés született, de a frekvenciakincs sajátosságai miatt nem volna megoldható, hogy miközben a szomszédos államok átállnak a digitális műsortovábbításra, Magyarország ezt nem teszi meg.

A szakági szervezet vezetője elmondta: tavaly nyári hivatalos adatok szerint a 2,4 millió hazai kábeltévé-előfizetői háztartás mellett 930 ezerre volt tehető azoknak az otthonoknak a száma, amelyek földi antennával vették a műsorokat, míg a lakások 2,4 százaléka semmilyen módon nem veszi a műsort.

Rajkai László arról beszélt: az a tény, hogy megállt az egyik, nemrégiben indult, általa “fapadosnak” nevezett szolgáltató előfizetőszám-növekedése, azt mutatja, hogy mostanra sikerült lefedni azokat a – jellemzően csekély jövedelmű, 1-2 tagú, a sokcsatornás szolgáltatást alig igénylő – otthonokat, amelyek a DVB-T piacát jelentenék.