Az Országos Választási Bizottság 13 határozatát hagyta helyben a héten az Alkotmánybíróság (Ab), ezek alapján a szocialisták öt kérdésében, a Fidesz-KDNP kezdeményezései közül pedig egyben megindulhat az aláírásgyűjtés – derül ki a testületnek az MTI-hez pénteken eljuttatott hírleveléből.

 A szocialisták kezdeményezései közül az Ab döntése alapján megindulhat az aláírásgyűjtés arról, hogy a pártok a központi költségvetésen kívül csak természetes személyektől fogadhassanak el támogatást; szűnjön meg az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítése; az országgyűlési képviselői és a polgármesteri tisztség ne legyen összeférhető; az állami vezetőknél rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytassanak le; a jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselőknél ugyancsak rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytasson le az adóhatóság.

Lendvai Ildikó frakcióvezető és 147 képviselőtársa népszavazást kezdeményezett arról is, hogy az állampolgárok egyetértenek-e azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről szóló törvényjavaslatot. A kezdeményezés aláírásgyűjtő íve mintapéldányának hitelesítését azonban megtagadta az OVB, és ezt a határozatot az Ab is helyben hagyta.

Semjén Zsolt, a KDNP és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője 151 ellenzéki képviselővel nyújtotta be azt az öt népszavazási kezdeményezést az OVB-hez, amelyek ügyében ugyancsak e héten döntöttek az alkotmánybírák. A testület négy kezdeményezést elutasított, egynek pedig zöld utat adott. Utóbbiban – amely arra vonatkozik hogy törvény tegye kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát – az Ab döntése alapján ugyancsak aláírásgyűjtés kezdődhet. Megtagadták azonban az ellenzéki képviselők azon kezdeményezéseit, amelyek a politikai hirdetések, illetve a kormány, a helyi önkormányzatok és a költségvetési szervek tevékenységét és terveit ismertető, magyarázó vagy népszerűsítő hirdetések sajtó és szabadtéri reklámhordozó útján történő közzétételének törvényi tiltására vonatkoztak volna. A testület döntésének értelmében nem lehet népszavazás arról sem, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a vonatkozó jogszabályt, hogy az országgyűlési képviselők tiszteletdíja és a költségtérítés összege az euró bevezetéséig ne emelkedhessen. Az ellenzéki képviselők nem kezdhetnek aláírásgyűjtésbe abban a kérdésben sem, hogy a kormányfő, a miniszterek, valamint az államtitkárok illetménye a 2002. december 31-én hatályos törvényi rendelkezések szerinti összegben kerüljön meghatározásra, és ez az összeg az euró bevezetéséig ne változzon.  

A testület mindemellett helyben hagyta azt az OVB határozatot, amelyben a testület megtagadta egy házaspárnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár állami tulajdonban maradására vonatkozó népszavazási kezdeményezését. Az alkotmánybírák határozatukban kitértek a rendeltetésszerű joggyakorlás kérdésére. Mint fogalmaztak határozatukban: „a rendeltetésszerű joggyakorlás követelménye a hitelesítési eljárás kezdeményezése során azt jelenti, hogy az aláírásgyűjtés kezdeményezőjének az országos népszavazás alkotmányos rendeltetésére, a közvetlen hatalomgyakorlás kivételességére, az állam életében betöltött szerepére és súlyára tekintettel kell eljárnia”. A határozatban hangsúlyozták, hogy a formális előírásoknak megfelelő kezdeményezés is jogellenessé válik akkor, ha az OVB a konkrét tényállások vizsgálata során olyan körülményeket tár fel, amelyek azt bizonyítják, hogy a hitelesítési eljárás kezdeményezője nem a népszavazás alkotmányos rendeltetésének megfelelően élt jogával. Az Ab egyetért az OVB-nek azzal a határozatával is, amelyben megtagadták egy magánszemély egyetlen adónem bevezetésére vonatkozó kérdésében az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését.