A március 9-i népszavazás eredményeként született döntés végrehajtásával összefüggő törvényjavaslatokról határoz az Országgyűlés hétfőn, jövő heti kétnapos ülésének első napján.

Amint arról beszámoltunk a március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló, a kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint április 1-től megszűnik a vizitdíj és a kórházi napidíj. Az egészségügyben a 2007. február 14-i állapot áll vissza. Az előterjesztés alapján kikerül a felsőoktatási törvényből a képzési hozzájárulásról szóló rész, így az egyetemeken és főiskolákon szeptembertől nem kell tandíjat fizetni. Azok a mesterképzésben részt vevő hallgatók, akik eddig fizették a képzési hozzájárulást, a törvény hatályba lépését követő harminc napon belül vissza fogják kapni az összeget, és a jövőben a mesterképzésben sem kell a hozzájárulást fizetni.

A nyugellátásoknak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásoknak a vizitdíj bevezetése után megállapított emelt összege 2008-ban várhatóan nem változik. Döntenek a fideszes képviselők által benyújtott, a március 9-i országos ügydöntő népszavazás eredményeként szükségessé váló törvénymódosításokról szóló javaslatról is. Ezt a kezdeményezést, az MTI információi szerint, az MSZP nem fogja támogatni. Az előterjesztés a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszűnése miatti 15,8 milliárd forintos bevételkiesést 2008-ban a költségvetésen belüli átcsoportosítással, míg az azt követő évekre a pénznyerő automaták játékadójának célhoz rendelt felhasználásával kívánja pótolni. A Fidesz szerint ez jövőre mintegy 41 milliárd forintos pluszforrást jelentene. Az ellenzéki párt a 2008-as költségvetésből a díjak pótlására “az indokolatlan kormányzati luxus- és PR-kiadásokat” szánja fedezetül, többek között a Külügyminisztériumtól a kormányfői protokollkeretéből, a Miniszterelnöki Hivatal lakossági tájékoztatáshoz kapcsolódó kiadásaiból és a Reneszánsz Év keretéből.

Az Országgyűlés várhatóan hatályon kívül helyezi a kormányzati negyed megépítésével kapcsolatos országgyűlési határozatot. A kormány a beruházás megvalósítását megállította, mert szerinte a beruházás megtervezése óta felvetődött városrendezési tervek nagyban megdrágítják a kivitelezést, a közbeszerzési eljárás jelen állása szerint nem garantált a többszereplős, árcsökkentő verseny, valamint kétséges az eredetileg kitűzött határidők teljesülése.

A képviselők döntenek az új tulajdonosi programról szóló országgyűlési határozati javaslatról, amelyben felkérnék a kormányt, hogy április 30-ig dolgozzon ki részletes programot az állami tulajdon egyes elemeinek magánkézbe adására, és a program végrehajtásának ellenőrzésére az Országgyűlés eseti bizottságot hozna létre.

Határoznak a képviselők a magyar tudomány helyzetéről szóló 2003 és 2006 közötti beszámolók elfogadásáról, illetve a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Kedden tárgyalják az Országos Rádió és Televízió Testület 2007-es tevékenységéről szóló beszámolót. Kovács György, az ORTT elnöke korábban elmondta, hogy a múlt évben 2.855 határozatot hoztak, 235 panasz érkezett a testülethez és összesen hatszázmillió forintos bírságot róttak ki.

Megvitatják a kormány által benyújtott, a Magyar Köztársaság területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek 2005 februárja és 2007 februárja közötti helyzetéről szóló beszámolót. Az emberi jogi bizottság ülésén elhangzott, hogy a vizsgált két évben a költségvetési támogatások tekintetében a szinten tartás, néhány területen csökkenés volt jellemző.

Napirenden szerepel a pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslatot, ami meghatározza szabályozza az Európai Unió által hungarikumnak elismert pálinka előállítását, minősítését, kiszerelését, forgalomba hozatalát és a megnevezés használatát. A javaslat külön meghatározza, mikor lehet egy pálinkát kisüstinek, aszútörkölynek, érlelt pálinkának, ópálinkának, vegyes gyümölcspálinkának, gyümölcságyon érlelt pálinkának, vagy mézespálinka likőrnek nevezni. A Pálinka Nemzeti Tanács feladata lenne a pálinka előállításának, származásának, minőségének és eredetvédelmének felügyelete.