Európa meglehetősen csendes hétnek néz elébe, a húsvéti pihenő előtt a sport és az idősek jogai állnak a megbeszélések középpontjában.

Tanács

Hétfőn kerül sor a tagállamok sportért felelős miniszterinek találkozójára a szlovéniai Brdoban, ahol a tervek szerint elfogadják egy európai sportprogram kialakításának fő irányvonalait.

A Lisszaboni Szerződés megszületéséig az Európai Unió tevékenysége csupán kis mértékben terjedt ki a sportra, mivel ezen a területen a tagállamok nem ruházták fel önálló hatáskörökkel. Az új szerződés azonban törvényi hátteret biztosít a Közösség számára, hogy olyan intézkedéseket hozzon, melyek támogatják, koordinálják és kiegészítik a tagállamok fellépését.

A megbeszélésen parázs viták várhatóak, elsősorban a futball, illetve annak európai szabályozásával kapcsolatban. A mérföldkőnek számító 1995-ös Bosman szabály kapcsán az Európai Közösségek Bírósága – figyelembe véve az uniós polgárok jogát a szabad mozgásra és munkavállalásra – megállapította, hogy a professzionális sportolókra vonatkozó nemzeti kvótarendszerek alkalmazása ütközik a közösségi jog előírásaival. Ez a lépés alapvető változást hozott az európai sportéletben, ennek köszönhetően jöhetett létre olyan helyzet, hogy számos jelentős nemzeti klubcsapatban ma már a külföldi játékosok száma meghaladja a hazaiakét, és vannak olyan csapatok is, ahol egyáltalán nem játszik hazai játékos.

A sportélet számos kiemelkedő egyénisége élesen bírálta a Bíróság ezen ítéletét és kezdeményezte, hogy sportolók esetében el lehessen térni az egységes piacra vonatkozó szabályoktól. Sepp Blatter FIFA elnök a Bosman szabállyal szemben az úgynevezett 6+5 szabály bevezetését szorgalmazza, melynek értelmében egy labdarúgó klubcsapat kezdő tizenegyében legalább hat hazai játékosnak kellene szerepelnie. A Német Sportszövetség (DSB) is kivételes szabályok alkalmazása mellett érvel, a sport különleges jellegére hivatkozva. Ugyanakkor Jan Fígel sportért felelős biztos múlt heti nyilatkozatában erősen bírálta a FIFA-t: „a 6+5 formula nem más, mint nemzetiségi alapon történő diszkrimináció” – mondta.

Amennyiben Brüsszel engedne, és beleegyezne az egysége piac szabályaitól való eltérésbe, az egészségügy, az oktatás vagy a postai szolgáltatások területén hasonló követelések merülhetnek fel.

Hétfőn az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozójára is sor kerül Szlovéniában. A megbeszélések témája a Közös Agrárpolitika felülvizsgálatára vonatkozó bizottsági javaslat, amely a földbirtokok után járó támogatások maximalizálását kezdeményezi.

Európai Parlament

A hét folyamán kerül sor az ACP-EU parlamenti találkozóra, ahol az EU tisztviselői találkozhatnak ázsiai, karibi és csendes-óceáni kollégáikkal. A találkozó fő témája az Európai Partnerségi Megállapodások kérdése lesz, melynek keretében az EU jobb hozzáférést kíván biztosítani saját piacához, az afrikai piacok liberalizálásáért cserébe.

Európai Bizottság

Hétfőn a Bizottság magas szintű konferenciát rendez „Az idősek jogainak és méltóságának védelme” címmel. A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet az időseket érintő problémákra, és egy nyílt európai adatbázis létrehozásával segítse azok leküzdését. A következő évtizedek demográfiai folyamatainak egyik fő következménye, hogy várhatóan megnő a 80 évnél idősebbek száma. Arányuk az EU teljes népességén belül 2050-re három-négyszeresére is nőhet elérve a 12 százalékot.

A hétvége folyamán Japánban, Chiba-ban kerül sor a G20-ak – a világ 19 legnagyobb gazdasága és az EU – klímaváltozással kapcsolatos megbeszéléseire.

A Bizottság elnöke José Manuel Barroso március 17. és 19. között Brazíliába utazik hivatalos látogatásra. A látogatás időzítésének is jelentősége van, hiszen a bioüzemanyagokkal kapcsolatos vita egyre hevesebb Európában. Brazília, az Egyesült Államokkal együtt a világ bioetanol termelésének 69 százalékát adja. A Bizottság januárban beterjesztett javaslata alapján 2020-ig 10 százalékra kellene emelni a bioüzemanyagok részesedését Európában. Brazília azonban attól tart, hogy több tagállam és az Európai Parlament is megvétózza a tervet.

Az uniós intézmények csütörtöktől hétfőig zárva tartanak. Az Európai Parlament következő ülésére március 26-án kerül sor.