Nem önkényuralmi jelkép az SZDSZ népszavazási plakátján lévő csillag, ezért nem valósult meg az önkényuralmi jelkép használata – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a távirati irodával kedden.

Közleményükben emlékeztettek rá: önkényuralmi jelkép használatának vétségét az követi el, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló és kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság  előtt használ vagy közszemlére tesz. A vizsgált plakáton szereplő ábra egy narancssárga színű, 3/4 részben takart csillag, ami legfeljebb hasonlóságot mutat a vörös csillaggal – tették hozzá.

Még február közepén tett feljelentést Szerdahelyi Szabolcs, a Deport ,56 elnöke az SZDSZ kampányplakátján szereplő csillag miatt, mert az szerinte tiltott önkényuralmi jelkép. A rendőrség feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, majd ügyészségi állásfoglalást kért. Végül határozatában megállapította, hogy nem valósult meg önkényuralmi jelkép használata.

Kóka János, az SZDSZ elnöke január 24-én, a párt kampánystratégiájának elfogadását bejelentő sajtótájékoztatón arra a kérdésére, hogy nem jelent-e gondot, hogy a kampányban felhasznált motívum tiltott önkényuralmi jelképre, a vörös csillagra emlékeztet, azt mondta, hogy az a csillag nem ötágú és nem is vörös. Hozzátette, hogy az ábra kapcsán biztosan sok áthallással és értelmezéssel találkoznak majd. Az évek óta a vörös csillag legalizálásáért küzdő Magyarországi Munkáspárt 2006 felajánlotta segítségét és a témában szerzett tapasztalatait az SZDSZ-nek.