Az Európai Bizottság képviseletében Kovács László adó ügyekért felelős biztos tegnap egy új, átfogó javaslatcsomagot jelentett be az uniós határokon átnyúló adócsalás fékezése érdekében.

Kovács elsősorban az európai uniós tagországok adminisztratív együttműködésének javítását javasolta a forgalmi adóval folytatott csalások elleni harc erősítése érdekében. A kezdeményezés főként az információáramlás gyorsítását, a csalások gyorsabb észlelését és nyomon követését szolgálja. A tervezett lépések gyorsan végrehajthatók, és a gazdasági szereplőknek nem jelentenek komolyabb adminisztratív többletterheket. A javaslat alapvetően azt célozza, hogy a jelenlegi 3-6-ról 1-2 hónapra csökkenjen az az időtartam, amely alatt az információ a vásárlástól eljut az adóra jogosult uniós tagállamhoz. A brüsszeli testület egyebek között szeretné, ha a tagállamok egységesen egy hónapban határoznák meg a bevallás határidejét az áfaalanyok körében, és ugyanekkorára rövidítenék az egymás közti információcserét is.

A mostani javaslatnak köszönhetően a Bizottság hatékonyabban szállhat majd szembe az ún. körhinta-módszerrel: az ezt alkalmazó csalók az áfamentesen beszerzett terméket áfát felszámítva értékesítik – akár többször is – anélkül, hogy az adót befizetnék, mégpedig többnyire olyan cégeken keresztül, amelyek aztán nyom nélkül megszűnnek.

Szükségesnek tartja Brüsszel a havi rendszerességű adatgyűjtést, illetve az adóbevallás egyszerűsítését is azon tagországokban, ahol az jelenleg túlságosan bonyolult, összetett. A bizottság emlékeztetett arra is, hogy folynak a tárgyalások az adócsalások elleni fellépés további, úgynevezett hagyományos módszereiről is, köztük egyes cégadatok automatikus internetes hozzáférhetőségéről minden tagállam számára, illetve az adóregiszterek harmonizációjáról és egységes ellenőrzési rendjéről. Jövőre lép működésbe a tervek szerint az az internetes oldal, amelynek segítségével a hatóságok és a kereskedelmi partnerek megbízhatósági információkhoz juthatnak.