Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét abban az ügyben, amelyben három férfit – I. rendű vádlott S. V. Sz. -t, III. rendű vádlott Sz. R. -t és VII. rendű vádlott K. N. -t – kábítószerrel visszaéléssel vádoltak meg.

A táblabíróság a vagyonelkobzás összegét az I. rendű vádlott esetében 14 millió 126 ezer 865 forintra, a III. rendű vádlott estében 1 millió 796 ezer forintra felemelte, míg a VII. rendű vádlott vonatkozásában 855 ezer 500 forintra vagyonelkobzást rendelt el.

Egyebekben az I. fokú ítéletnek az I., a III., a VII. rendű vádlottakra vonatkozó részét helybenhagyta a táblabíróság, így nem változtak a szabadságvesztésre, a közügyektől eltiltásra és a pénzbüntetésre vonatkozó büntetési tételek sem.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs.

Első fokon 7 vádlottas perben hozott ítéletet a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2007. november 20-án kábítószerrel visszaélés miatt indított büntető ügyben. Az ügy II.-IV.-V.-VI. rendű vádlottja esetében az ítélet jogerőre emelkedett, míg az I. , a III. és a VII. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az ügy I. rendű vádlottját S. V. Sz. -t (1978 – péceli lakos) kábítószerfüggő személy által elkövetett, jelentős mennyiségű kábítószerrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, s ezért őt 4 év börtönre, 4 év közügyektől eltiltásra és 100 ezer forint mellékbüntetésre ítélte. A megyei bíróság az I. rendű vádlottal szemben 3 millió 46 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt.

A III. rendű vádlott Sz. R. (1987 – kecskeméti lakos) kábítószerrel visszaélés bűntettért, mint társtettes, valamint a Kecskeméti Városi Bíróság, mint fiatalkorúak bírósága által 2004-ben meghozott ítéletében megállapított, társtettesként elkövetett garázdaság vétsége és 2 rendbeli, társtettesként elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt, halmazati büntetésül 3 év börtönt, 3 év közügyektől eltiltást és 50 ezer forint pénz-mellékbüntetést kapott. Egyben a bíróság a III. rendű vádlott esetében 269 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el.

Az ügy VII. rendű vádlottját, K. N. -t (1987 – kiskunhalasi lakos) a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2 rendbeli kábítószerrel visszaélés bűntettéért, valamint a Kecskeméti Városi Bíróság 2005-ös ítéletében megállapított 2 rendbeli tettesként elkövetett, csekély mennyiségű kábítószerrel visszaélés vétsége miatt, halmazati büntetésül, 2 év börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra és 50 ezer forint pénz-mellékbüntetésre ítélte.

Az I. rendű vádlott 2005 nyarán, Budapesten egy diszkóban ismerkedett meg egy ismeretlen vezetéknevű, Cs. keresztnevű személlyel, aki felajánlotta, rendszeresen szállít neki nagyobb mennyiségben marihuánát. 2005 novemberétől 2006 júniusának végéig Cs., általában havonta, esetenként kéthetente adott át marihuánát az I. rendű vádlottnak. A fenti időszakban az I. rendű vádlott legkevesebb 10 ezer 920 gramm marihuánát vásárolt meg ettől a személytől, amelyből 9 ezer 417 grammot értékesített kecskeméti vásárlói részére, s így több mint 3 millió forint haszonhoz jutott.

A III. rendű vádlott ebben az időszakban szintén rendszeresen árult marihuánát. Összességében 8 ezer 847 gramm marihuána értékesítésében vett részt vagy egyedül, vagy a II. rendű vádlottal közösen, s így legkevesebb 269 ezer forint haszonhoz jutott.

A VII. rendű vádlott esetében kábítószer kereskedelmet és fogyasztást látott bizonyítottnak az I. fokon eljáró bíróság. A VII. rendű vádlottnál több, mint 550 gramm marihuána eladását állapították meg, s találtak a lakásán 170 gramm eladásra szánt marihuánát is. Emellett a házkutatás során előkerült 235,79 gramm marihuána, 2,12 gramm speed por, 0,44 gramm kokain, amit a vádlott fogyasztási céllal tartott.