A negyedik hatalmi ágnak is nevezett média a témája Kaposváron, az idén 16. alkalommal megrendezett Jogi beszélgetések című rendezvénynek.

A csütörtökön kezdődött kétnapos program nyitónapján Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, a Magyar Bíróképző Akadémia igazgatója, Györgyi Kálmán volt főügyész, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium miniszteri főtanácsadója, Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány, Horváth Jenő, az ügyvédi kamara volt elnöke és Ivancsics Imre, a Pécsi Tudományegyetem docense, az Országos Választási Bizottság (OVB) tagja osztotta meg gondolatait a városháza dísztermében összegyűlt hallgatósággal.

Bencze József a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: “meggyőződésem, hogy a nyilvánosság, amelyben ellenőrző szerep jut a sajtónak (…) nagyon fontos”. Az országos rendőrfőkapitány megítélése szerint a nyilvánosság egyfajta önkorlátozást is jelent és rendkívül módon elősegíti, hogy törvényesen, szakszerűen, arányosan tegye a rendőrség a dolgát.

Szeretem a sajtót – kezdte mondandóját Horváth Jenő, aki ugyanakkor nem titkolta azt sem, hogy előadásában negatív összefüggésekre is rá fog mutatni, de, mint azt az ügyvédi kamara volt elnöke, hozzátette: célunk, hogy a nyilvánosság és a tárgyilagosság összhangja érvényesüljön, ezért “egyformán fogok söpörni nem csak a sajtó, de a mi házunk tája előtt is”.

Györgyi Kálmán azt mondta, hogy legfőbb ügyészként jó élményeket gyűjtött a sajtóval kapcsolatban. Ennek a lényege az volt – tette hozzá magyarázatként, hogyha valaki akart valamit, nem kellett sorba állni “különböző elhárító szerkezeteket kivédve”, hanem ő vette fel a telefont és válaszolt a kérdésekre.

“A szóvivőktől a hajam szála az égnek áll” – mondta, hozzátéve: “iszonytatónak tartom azt, amikor jelentéktelen kishivatalnokoknak is szóvivőjük van. “Ez persze nem egyértelműen negatív, mert például munkahelyteremtő” – jegyezte meg.

Ivancsics Imre jelezte, előadásában az Országos Választási Bizottság tevékenységét szeretné bemutatni. Azt a szervezetet, mely a közszereplők közül az egyetlen, amelynek az összes tevékenysége nyilvános. Az a kép, ami az OVB-ről a hírekben megjelenik, különböző okok miatt nem mindig reális – mondta. Hozzátette: reméli, sikerül teljesebb képet kialakítani az OVB-ről.

Solt Pál azzal kapcsolatosan, hogy ki és miként tájékoztassa a sajtót a bírósági ügyekről, úgy vélekedett: a meglévő sajtószóvivői hálózat “elvileg jó”. Abban lehetne “erősíteni”, hogy olyan személyek legyenek szóvivők, akik médiaképesek, azaz jól el tudják mondani azt, amit kell – tette hozzá.

A volt főbíró arra is kitért, hogy vannak olyan vélemények, amelyek szerint sokkal egyszerűbb lenne, ha a bíró nyilatkozna, ám egy felmérés szerint a bírók 85 százaléka ezzel nem ért egyet. A média friss, gyors, frappáns nyilatkozatokat vár, “ez meg nem a bíró foglalkozása” – indokolta a bírók elzárkózását, amellyel, mint mondta, ő maga is egyetért.

Solt Pál szerint a határozatok interneten való közzététele “nagy lépés a tájékoztatás felé, de mindig lesz kielégítetlen igény a sajtó részéről”.