A trösztellenes szabályok megsértéséből fakadó káraik könnyebb megtérítésére számíthatnának a fogyasztók és a kisebb cégek azon új európai modell alapján, amelyet csütörtökön közzétett Fehér Könyvben vázolt fel az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett Fehér Könyve egy új kártérítési modellt javasol megfontolásra azoknak a fogyasztóknak és cégeknek, amelyeket kár ért a trösztellenes szabályok megsértése miatt.

Miként Neelie Kroes versenypolitikai biztos rámutatott, az Európai Bizottság jelenleg megbünteti a piaci erőfölényükkel visszaélő vállalatokat, ha ilyen kapja rajta őket, de ez még nem kínál megoldást azoknak a fogyasztóknak a számára, akik maguk is egy ilyen visszaélés áldozataivá váltak. A legtöbb EU-tagállamban jelenleg komoly akadályok tornyosulnak, amelyek elveszik a kedvét a fogyasztóknak és a cégeknek attól, hogy bíróságon magánjogi pereket indítsanak a nekik okozott károk megtérítése céljából. A Fehér Könyv több olyan javaslatot is mérlegelésre ajánl, amelyek lehetővé tennék az áldozatok jelenleginél hatékonyabb jogorvoslatát, miközben tiszteletben tartják a különböző európai jogrendszereket és jogi hagyományokat.

A Bizottság többek között a tényleges kárösszeggel megegyező teljes kártérítést és kollektív jogorvoslatot javasol az egész Európai Unióban, egyúttal szavatolná azt, hogy a bírák hozzájuthassanak minden elérhető bizonyítékhoz, valamint időmegtakarítás céljából azt is elfogadtatná, hogy a tagállami versenyhatóságok jogsértési ügyekben hozott végleges döntései elegendő bizonyítékul szolgáljanak az egyéni kártérítési keresetek benyújtása és elbírálása során.

A Fehér Könyvben ismertetett ajánlásokhoz idén június 15-ig mindenki hozzászólhat és a Bizottság a konzultációt követően dönt a következő lépésekről, ami Neelie Kroes szerint nem kizárhatóan kötelező jogszabály formáját öltheti.