Hat népszavazási kezdeményezésről dönt hétfőn a parlament – közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága hétfői ülésén nem támogatta hat népszavazás kiírását. A kérdéseket korábban vezető kormánypárti és ellenzéki képviselők nyújtották be, és a kérdések többsége a pártok finanszírozására, a képviselők vagyongyarapodására, elszámolási kötelezettségére, összeférhetetlenségére vonatkozott.

A bizottság határozatában azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy ne írjon ki sem ügydöntő, sem pedig véleménynyilvánító népszavazást.

Avarkeszi Dezső, a testület szocialista elnöke hétfőn indoklásul elmondta: azért döntöttek így, mert a kérdések egy részéről már törvény született, más kérdésekben pedig megkezdődött a jogszabályok előkészítése, és azok “biztató eredményekkel kecsegtetnek”.

A két kormánypárt támogatta a javaslatot, míg az ellenzék tartózkodott a szavazásnál.

A kérdések közül ötöt Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető nyújtott be korábban 147 képviselőtársával, míg egyet Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője 151 képviselővel.