Helybenhagyta a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletének a büntetési tételre vonatkozó részét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben az I. rendű vádlottat, R. Z. -t nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és szemérem elleni erőszak bűntettével vádolták meg.

Az alkalmi munkákból élő, élettársi kapcsolatot fenntartó I. rendű vádlott a II. és a III. rendű vádlottaknak, egy testvérpárnak az unokatestvére.

A három férfi 2007. április 9-én, húsvét hétfőjén Bakson locsolkodtak ismerőseiknél. Eközben mindhárman alkoholt fogyasztottak, az I. rendű vádlott legalább közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került. Dél körül érkeztek R. J. nevű ismerősükhöz, majd innen a délutáni órákban tovább indultak.

Az utcára kilépő vádlottak meglátták a két házzal arrébb lakó, és a háza előtt álldogáló, 1908-ban született, vagyis a cselekmény időpontjában már 98. életévét betöltött, látásában és hallásában is korlátozott L. S.-nét, az ügy későbbi sértettjét. Az ittas állapotban lévő vádlottak L.-néhoz léptek, majd a II. és a III. rendű vádlottak meglocsolták az asszonyt, miközben az I. rendű vádlott – a társaival előre megbeszéltek szerint – bement az asszony házába, hogy készpénzt és értékeket tulajdonítson el.

A kint maradó vádlottak a vagyon elleni bűncselekményhez segítséget nyújtva szándékosan feltartották az asszonyt, ölelgették, csókolgatták, beszélgettek vele. Ez alatt az I. rendű vádlott a házban kutatott. Tíz perccel később az a szomszéd, akinél a vádlottak korábban locsolkodtak, meglátta, mit művel a II. és a III. rendű vádlott, és rájuk szólt, hagyják békén az idős asszonyt, menjenek el. A vádlottak eleget is tettek a felszólításnak, elhagyták a helyszínt, de az I. rendű vádlottat nem tudták értesíteni arról, hogy az asszony vissza fog térni a házba.

A sértett ezt követően átment menyéhez a szomszédba, majd pár perc múlva hazaérkezett, és rajtakapta a házában kutakodó I. rendű vádlottat. A férfi bántalmazni kezdte az idős nőt, ököllel arcon csapta, majd a földre eső asszony tovább verte, mellkasát összenyomta, karjait szorongatta, a sértettet fojtogatta, s meg is rúgta. Ezt követően a nő védekezésre képtelen állapotát fajtalanságra használta fel a vádlott, egy pontosan nem azonosítható tárggyal a hüvelyébe hatolt.

Az I. rendű vádlott áldozatát legalább 30 percen át bántalmazta (a vizsgálat során 37 külsérelmi nyomot fedeztek fel az áldozat testén), miközben folytatta az értékek utáni kutatást is. Mivel semmi elvihető értéket nem talált, elhagyta a házat. Ezt megelőzően a sértettet a nappali szoba padozatáról átvonszolta a konyhába, ahol a még életben lévő sértettet az ágyra ültette, majd annak fejét az elé helyezett hokedlire támasztotta. Ezzel az I. rendű vádlott azt a látszatot akarta kelteni, hogy a sértettet baleset érte.

Az idős asszony a támadást 2-4 órával élte túl, majd fulladás következtében elhalálozott. A sértett életét a sérülések ellenére az idejében érkező orvosi, vagy akár laikusi segítség is meg tudta volna menteni – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.
Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és szemérem elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2007. november 23-án R. Z. (1987 – baksi lakos) I. rendű vádlottat, s ezért őt a bíróság 18 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy II. és III. rendű vádlottját az I. fokon eljáró bíróság lopás vétségének kísérletében találta bűnösnek, ezért a II. rendű vádlottat, R. Gy. Zs.-t (1983 – nyírábrányi lakos) 2 év időtartamra, míg a III. rendű vádlottat, fiatalkorú R. Cs. F.-t (1989 – baksi lakos) 1 év időtartamra próbára bocsátotta. A II. és a III. rendű vádlott esetében az I. fokú ítélet jogerőre emelkedett, míg az I. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.