2003. év elején I.J. (a cselekmény elkövetése idején 22 éves, Baranya megyei lakos, férfi) I.r. és fk.T.L. (a cselekmény elkövetése idején 18 éves, ugyancsak Baranya megyei lakos, férfi) II.r. vádlott, valamint a sértettek jogerős szabadságvesztés-büntetésüket töltötték a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában, illetve itt voltak előzetes letartóztatásban.

Az I.r. és II.r. vádlott K.B., H.Á. és M.J. sértetteket fenyegetéssel rendszeresen arra kényszerítették, hogy a hozzátartozóiktól, illetve másoktól érkezett csomagjaik tartalmát adják át részükre, melyet az I.r. vádlott által megjelölt szekrényben kellett elhelyezniük. Ezt követően az I.r. vádlott mondta meg, hogy az elvett csomagokból ki, milyen feltételekkel részesülhet. Az I.r. vádlott rendelkezett a II.r. vádlott csomagjai felett is.

Ezzel az I.r. és II.r. vádlottak pontosan meg nem állapítható kárt okoztak a sértetteknek. Ha a sértettek az I.r. vádlott utasításának nem tettek volna eleget, akkor ő bántalmazta volna őket.

Az I.r. vádlott a fogvatartás alatt K.B. sértettet rendszeresen arra kényszerítette, hogy utána takarítson fel, illetve helyette felmosson és más kisebb munkákat végezzen el.

Az eljárás során nem volt bizonyítható, hogy a II.r. vádlott ilyen cselekményre kényszerítette K.B. sértettet. Az eljárás során ugyancsak nem volt bizonyítható, hogy az I.r. és II.r. vádlottak L.L. sértettet is kényszerítették volna csomagjai átadására.

Az eljárás során ugyancsak nem volt bizonyítható, hogy az I. és II.r. vádlottak K.B. sértettet szeméremsértő cselekmény tűrésére kényszerítették volna.

A fenti tényállás alapján a Pécsi Városi Bíróság I.J. I.r. vádlottat 4 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette miatt mint társtettest, illetve kényszerítés bűntette miatt halmazati büntetésül mint többszörös visszaesőt 1 év börtönre ítélte. Fk.T.L. II.r. vádlottat 3 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette miatt mint társtettest halmazati büntetésül 6 hónap fk. fogházra ítélte.

Egyben a bíróság az I. és II.r. vádlottakat szemérem elleni erőszak bűntette és 1 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette, valamint a II.r. vádlottat 1 rb. kényszerítés bűntettének vádja alól felmentette. Az elsőfokú bíróság M.L. III.r. vádlottat 1 rb. szemérem elleni erőszak bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

A fellebbezések alapján eljáró Baranya Megyei Bíróság az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást azzal egészítette ki, hogy az eljárás során kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani azt, hogy I.J. I.r. és fk.T.L. II.r. vádlottak a sértetteket rendszeresen csomagjaik átadására kényszerítették, illetve azt, hogy ennek elmulasztása esetén az I.r. vádlott a sértetteket bántalmazta volna. Ezért I.J. I.r. vádlottat 4 rb. folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettének vádja, a II.r. vádlottat 3 rb. folytatólagosan társtettesként elkövetett zsarolás bűntettének vádja alól felmentette. A megyei bíróság ítélete ellen az ügyész jelentett be fellebbezést az I. és II.r. vádlottakkal szemben hozott felmentő rendelkezések miatt, és az első- és másodfokú bíróság ítéletének hatályon kívül helyezésére tett indítványt.

A harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla dr.Krémer László vezette tanácsa a Baranya Megyei Bíróság másodfokú határozatát helybenhagyta.