Az erőszakkal, a szélsőséges cselekedetekkel szembeni fellépéshez a közhangulatnak határozottan elítélővé kell válnia a jövőben és az illetékes hatóságoknak is tenniük kell a durva megnyilvánulások ellen – erről Lomnici Zoltán beszélt pénteken Nyíregyházán.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a jogi háttér átalakításához a javaslatok megszülettek, és a társadalomnak is szigorítania kell az agresszivitással szembeni megítélésén.

Lomnici Zoltán úgy ítélte meg, hogy hanyatlóban van az alkotmány és a törvények tisztelete, s ez nehezíti az igazságszolgáltatás munkáját, hiszen a negatív változások érezhetők a bíróságokon, ahol szintén nő az intolerancia, az agresszivitás, sőt a rendkívüli esetek száma is. Nehezebb légkörben tárgyalnak a bírók, s ezt a most zajló megyei évértékelő értekezleteken mindenütt megfogalmazzák – tette hozzá.

Az LB és az OIT vezetője, akinek az idén jár le hatéves megbízatása, az eltelt időszakot értékelve hangsúlyozta: fontos eredménynek tartja, hogy 15 év után a Legfelsőbb Bíróság naprakésszé vált, két-három év helyett 6-8 hónapra csökkent a határozathozatali idő a nehéz ügyekben.

Eredményként említette továbbá az ítélőtáblák működésének megindítását, s a Bíróképző Akadémia létrehozását, amely 2006-tól lát el fontos oktatói feladatokat. Kitért arra is, hogy 31 korszerű bírósági épületet adtak át, köztük 7 új létesítményt, amelyekben méltó körülmények között dolgozhatnak a bírák.

Lomnici Zoltán szólt arról, hogy „a bíróságokkal szembeni bizalom megmaradt a móri ügy ellenére is, a felmérések adatai szerint nem egy esetből ítélte meg a lakosság az igazságszolgáltatási tevékenységet”.

Elégedettségének adott hangot azért is, hogy „politikamentesek maradtak a bíróságok, bár voltak politikai visszhangot kiváltó esetek, de a felméréseknél tendenciózusság még csak fel sem merült”.

Lomnici Zoltán a magyar bíróságok elismerésének jeleként értékelte, hogy bekerült Európa és a világ bírószervezetének vezetői közé.