Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt javasolta, hogy a frakciószabályzatokat közérdekből nyilvános adatként tegyék közzé az Országgyűlés honlapján, és kezdeményezzék a házszabály olyan kiegészítését, amely a közzétételi kötelezettséget a későbbiekben is előírja. Szabó Máté erről hétfőn adott ki közleményt. Szili Katalin reagálásában az MTI-nek azt mondta, a házbizottság elé terjeszti az ombudsman ajánlását.

Az ombudsman ajánlása egy állampolgári beadvány nyomán indított vizsgálat eredményként megállapította: nem rendelkezik jogszabály a magyar Országgyűlés képviselőcsoportjainak belső szabályzatairól.

Ilyen szabályzat készítésére a frakciók nem kötelesek, mégis törvényszerű, hogy a frakciók a munkájuk összehangolására és a frakciófegyelem biztosítására belső normát alkotnak, amely a képviselőcsoportok belső döntéshozatali rendjét, a frakciótagok jogait, kötelességeit határozza meg – olvasható a közleményben.

Szabó Máté úgy látja, a pártok egy demokratikus társadalomban nem vonhatják ki magukat a nyilvános ellenőrzés követelménye alól, mivel az alkotmány szerint is a közakarat kialakításának eszközei, a politikai üzem fontos intézményei, és központi szerepet játszanak az ország fejlődési irányainak meghatározásában.

A pártfrakciók a parlamentbe jutott pártok szervezetei, jogi értelemben nem tekinthetők állami feladatot ellátó szervnek, ezért a frakciószabályzat az adatvédelmi törvény szerint nem minősül közérdekű adatnak – áll az ombudsman közleményében. Szabó Máté ugyanakkor kitért arra: mivel e szabályzatok a frakciók működését meghatározó alapdokumentumok, nyilvánosságuk segítheti a pártok reális megítélését, valóságos politikai szerepük megértését, a parlament és a pártok iránti társadalmi bizalom erősítését.

A frakciószabályzatok nyilvánosságához tehát közérdek fűződik – állapította meg Szabó Máté.

Szili Katalin reagálásában az MTI-nek hétfőn azt mondta, a házbizottság elé terjeszti az ombudsman ajánlását. Hozzátette: nem biztos, hogy a testület már ezen a héten megvitatja az ügyet, de a jövő héten már foglalkozhat a felvetéssel.