A közeljövőben a Sándor-palotába látogat valamennyi megyei bíróság elnöke – tájékoztatta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerdán az MTI-t.

Sólyom László a bírósági szervezetrendszer aktuális kérdéseiről tájékozódik a megyei bíróságok elnökeitől – mondta a főosztályvezető.

Mint kiemelte, a megbeszélés része annak az államfői tájékozódásnak, amely megelőzi a Legfelsőbb Bíróság következő elnökének jelölését. A találkozók nem a nyilvánosság előtt zajlanak – tette hozzá.

A bírósági vezetők meghívása egy sorozatba illeszthető, hiszen a köztársasági elnök először a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökével, Lomnici Zoltánnal találkozott februárban, azután pedig megbeszélést folytatott az ítélőtáblák elnökeivel is – mondta.

A tárgyalásokon nem konkrét jelöltek, hanem a bírói szervezettel kapcsolatos aktuális kérdések kerülnek szóba – jelentette ki.

A köztársasági elnök tájékozódása a Legfelsőbb Bíróság elnökének utódlásáról már februárban elkezdődött, így ez nem függ össze a hétfői sikertelen ombudsman-választással. Az államfő a szakmai és civil körök véleményét korábban is kikérte a jelöléseket megelőzően, és a jövőben is így jár el – tette hozzá Kumin Ferenc.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének hatéves megbízatása idén júniusban jár le, Sólyom Lászlónak addig kell jelölnie a posztra. A jelöltről az Országgyűlés dönt, megválasztásához a képviselők kétharmadának egyetértése szükséges.

Kumin Ferenc főosztályvezető februárban azt nyilatkozta az MTI-nek: Sólyom László más jelöltet keres a Legfelsőbb Bíróság élére. A köztársasági elnök február elején találkozott Lomnici Zoltánnal, és ezen a megbeszélésen közölte vele döntését.