Aggályos a személyes adatok gyűjtése ahhoz, hogy egy ingyenes kiadvánnyal a terjesztők elszámoljanak – állapította meg Szabó Máté ombudsman, miután egy panaszos jelezte neki, hogy a csongrádi Fábiánsebestyén önkormányzata összeírja azoknak a személyes adatait, akik átveszik az ingyenes helyi lapot.

Az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint kifogásolható az is, hogy az adatgyűjtés során az érintetteket nem tájékoztatják megfelelően arról, mi lesz az adataik sorsa – olvasható az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

Emlékeztetett: minden adatkezelésnek valamely meghatározott célt kell szolgálnia, és e célon nem terjeszkedhet túl.

Az ombudsmant egy panaszos kereste meg, aki sérelmesnek találta, hogy Fábiánsebestyén község önkormányzata a leendő szennyvízhálózat finanszírozásával kapcsolatos felmérésében személyes adatokat is igényel. Kifogásolta azt is, hogy az önkormányzat összeírja azoknak személyes adatait, akik átveszik az ingyenes helyi lapot.

Az országgyűlési biztos irodája a vizsgálat során felkereste az érintett önkormányzatot. A megkeresésre a település jegyzője azt válaszolta: a szennyvízberuházással kapcsolatosan fel akarják mérni a lakosság teherviselő képességét. A kérdőív kitöltése önkéntes, az adatkezelés részleteiről a kérdőív hátoldalán szereplő adatvédelmi tájékoztató ad felvilágosítást – idézi a jegyző által leírtakat az ombudsman.

A helyi újsággal kapcsolatban a jegyző úgy tájékoztatott: az önkormányzat nem ad ki újságot, a művelődési ház egyik művelődésszervezője szerkeszt egy ingyenes tájékoztató kiadványt, és a lakosok ennek átvételét ismerik el.

Mindezek alapján az ombudsman megállapította, hogy a szennyvízhálózat beruházására vonatkozó kérdések alatt szerepel az aláírás is; az aláírással ellátott kérdőívek az érintett hozzájárulásával kezelhetők. A kérdőívhez mellékelt tájékoztatóban szerepel az, hogy az adatszolgáltatás önkéntes, illetve az is, hogy az összegyűjtött adatokat kik ismerhetik meg. A adatkezelés jogszerű, ha az érintettek a tájékoztatást követően hozzájárulnak személyes adataik ilyen célú kezeléséhez.