Elfogadta az Országos Választási Bizottság (OVB) beszámolóját a március 9-i népszavazásról az önkormányzati és területfejlesztési bizottság hétfői budapesti ülésén.

A bizottság 16 igen és 11 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta az OVB jelentését, valamint az önkormányzati minisztérium beszámolóját a választások lebonyolításáról.

Korábban az alkotmányügyi bizottság is hasonlóan támogató határozatot hozott.

A népszavazáson három kérdésre voksolhattak a szavazópolgárok:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben tartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteeg szakellátásért a jelen kérdésben tartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni.
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

A tandíj kérdésében 3.309.616-an szavaztak igennel, míg 715.642-en nemmel. A vizitdíj kérdésében az igen szavazatok száma 3.321.313, míg a nemeké 708.283. A kórházi napidíj kérdésében 3.385.981-en voksoltak igennel, és 640.936-an nemmel.

Szigeti Péternek, az OVB elnökének jelentése megállapítja, hogy a népszavazás mind belföldön, mind a 91 külképviseleten törvényes rendben zajlott le. Hangsúlyozta: erre utal az is, hogy elenyészően csekély volt a választási bizottságokhoz benyújtott kifogások száma.

Az OVB elnöke elmondta, hogy mind ők, mind pedig az Alkotmánybíróság minden törvényes határidőt betartott, tehát alaptalanok azok a vádak, hogy az OVB hátráltatta volna a népszavazás lebonyolítását.

Jauernik István, a bizottság szocialista elnöke az MTI kérdésére elmondta: a választásokon részt vevő valamennyi embernek köszönet jár, az ő munkájukon múlott, hogy minden rendben zajlott március 9-én.