Az Eötvös Károly Intézet az elmúlt évben átfogó kutatást végzett az elektronikus információszabadság közzétételi szabályainak való megfelelésről és az elektronikus adatigénylés magyarországi gyakorlati lehetőségéről. A kutatás eredményét összegző, „A megfelelés az elektronikus információszabadságról szóló törvény követelményeinek 2007-2008” című tanulmány a vizsgált szervekkel való konzultációt követően most került közzétételre.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kutatásának célja az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény gyakorlati érvényesülésének vizsgálata volt. Az Intézet arra kereste a választ, hogy a törvény gyakorlati alkalmazása mennyiben járul hozzá a közszolgáltatások hatékony és átlátható működéséhez, az információszabadság minél teljesebb érvényesüléséhez, ténylegesen elérhetőek-e a közhatalmi, illetve közfeladatot ellátó szervek, valamint megyei önkormányzatok és megyei jogú városok honlapjain a törvényben rögzített közzétételi listán szereplő adatok, a honlapok milyen technikai feltételek mellett működnek, és végül, hogy találhatóak-e az említett honlapokon a kötelező adatokon túl egyéb további információk.

Az EKINT kutatási eredményeivel egyfelől fel kívánta hívni a figyelmet a jó példával elöljáró szervekre, önkormányzatokra, másfelől pedig az eredmények érintett szervek részére történő megküldése útján rá kívánt világítani a közzétételi gyakorlat hiányosságaira.

Az Intézet közölte, a tanulmány még ott is képes volt eredményeket elérni, és hatást kifejteni, ahol a vizsgált szerv esetleg nem értett egyet a vizsgálati megállapításokkal, számos szerv (így például a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Országgyűlési Biztosok Hivatala, az Állami Számvevőszék) módosította honlapját a tanulmány által felvetett javaslatok alapján.

A kutatás tapasztalatait összegző tanulmány teljes terjedelmében letölthető az Eötvös Károly közpolitikai Intézet honlapjáról.