Ma már minden magyar bíró rendelkezik munkahelyi számítógéppel, és előbb-utóbb el kell érni, hogy a bírók az ügyfelekkel, elsősorban az ügyvédekkel elektronikus úton tudják tartani a kapcsolatot – mondta Lomnici Zoltán hétfőn Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei összbírói értekezlet szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Ez már számos európai országban így történik, és a kapcsolattartásnak ezt a módját az ügyvédeknek is vállalni kell a munka megkönnyítése érdekében – tette hozzá a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

Ha a terv megvalósul, már senki sem hivatkozhat arra, hogy nem kapta meg az idézést, így emiatt tárgyalást már nem kell elhalasztani – jegyezte meg.

Az idén júniusban leköszönő főbíró a bírák számítógéppel való ellátottsága mellett az elmúlt hat év eredményei közül többek között kiemelte, hogy harminc újonnan épített vagy felújított bírósági épületet adták át az országban, és a bíróságok állami támogatása a kezdeti 33 milliárd forintról 67 milliárd forintra emelkedett.

Az épületfelújítások kapcsán jelezte, hogy a közeljövőben sor kerül a Szolnok megyei bíróság székházának korszerűsítésére is. A munka jelenleg a tervezés fázisában tart, a költségek várhatóan 2,3 milliárd forintot tesznek ki, több évre elosztva.

Lomnici Zoltán újságírói kérdésre kitért arra az OIT-határozatra, mely szerint a közérdeklődésre számot tartó perekben a média munkatársainak elsőbbséget kell élvezni a terembe való bejutáskor, hiszen általuk milliók követhetik nyomon az ügyet. Arra a felvetésre, hogy tárgyalótermek többsége kis befogadóképességű, azt felelte, “olyan kicsi tárgyalóterem, hogy a sajtó képviselői ne férjenek be (…), nincs az országban”, és ha időben érkeznek az újságírók, akkor be tudnak jutni.

Nánási Illés, a megyei bíróság elnöke rövid értékelésében arról beszélt, hogy 2006-hoz képest tavaly több mint félszázzal csökkent az egy éven túl elhúzódó ügyek száma, ami a bírák éves teljesítményének egyik meghatározó fokmérője.