A titkosszolgálatokról szóló törvény módosítását javasolja Szabó Máté általános ombudsman, mert szerinte korlátozottan alkalmasak a nemzetbiztonsági szolgálatok külső ellenőrzésére a kontrollra jelenleg hivatott intézmények – tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-t.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának kereszténydemokrata elnöke szerint nem elsősorban a törvénnyel van baj, sokkal inkább a kormány hozzáállása nem kielégítő.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa támogatna egy olyan törvénymódosítást, amely erre specializált szakbírói rendszerrel teremtené meg a szolgálatok ellenőrzésének politikától független, valódi alternatíváját” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A közlés szerint Szabó Máté az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elnökének és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszternek küldött levelében azt írta: garanciális jelentőségű, hogy a szolgálatok irányításánál a mindenkori kormányzatnak ne lehessen hatékony külső kontrolltól mentes, parttalan “felhatalmazása”.

Mint a biztos rámutat, „a jog uralmának a titkosszolgálatok működése során is érvényesülnie kell, vagyis megfelelő szabályozással kell minimalizálni az önkényes jogalkalmazás lehetőségét”.

Az ombudsman nem javasolja hogy az illetékes bizottság a szolgálatok ellenőrzésének mai, országgyűlési ellenőrzésén túllépve részletekbe menő, egyedi ügyekre is kiterjessze kontrollját. A parlamenti bizottság ugyanis – mint írja – kizárólag egyfajta politikai kontrollt képes megjeleníteni és választott jellegéből adódóan tagjainak csak kis része rendelkezik korszerű gyakorlati ismeretekkel. A képviselők politikusok, így – függetlenül tényleges tevékenységüktől – ez a megoldás kiválthatná az egyes szolgálatok vezetőiben a politikai megfelelés kényszerét – teszi hozzá.

Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke szerint bár a titkosszolgálatokról szóló törvényt szellemiségében jó, ám az elmúlt években a kormány által folytatott politikai gyakorlat megmutatta a jogszabály hiányosságait; erről a politikus kedden nyilatkozott az MTI-nek.

Úgy tűnik, a törvényt félreértelmezték, vagy túlzott mértékben kiterjesztették a kormányzat lehetőségeit e területen” – fogalmazott a politikus reagálva az ombudsman javaslatára, majd hozzátette: a törvény egyértelműen megfogalmazza mi a feladata a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, ám az elmúlt időszakban azt láthattuk, hogy a kormány ezt a feladatrendszert megpróbálja túllépni.

Adott esetben nem a törvény a rossz, hanem maga a kormányzat hozzáállása nem kielégítő” – vélekedett, majd hozzátette: nem feltétlenül a törvény módosításán kell elgondolkodni, hanem a kormány viszonyulásán kell változtatni.

Simicskó István úgy vélte, egy nyugodtabb politikai környezetben érdemes leülni és értékelni az elmúlt időszakban történteket, a jelenségeket, majd áttekinteni, hogy a törvény mely részein van szükség módosításra, mely passzusokat kell hozzáigazítani a kor követelményeihez.

A bizottsági elnök szerint ahhoz, hogy érdemben le lehessen ülni és áttekinteni a nemzetbiztonsági törvényt, kormányváltásra lenne szükség, hiszen a mostani kormánnyal, illetve a kormányfővel szemben nincs meg a szükséges bizalom, hiányzik a hitelesség. Így rövid távon ez nem megoldható – tette hozzá.

Simicskó István a civil kontroll kapcsán tett javaslatot figyelemre méltónak nevezte.