Az OMV hétfőn jogi úton támadta meg a MOL idei áprilisi éves közgyűlésén elfogadott összes határozatot. Az osztrák cég szerint a döntéseket olyan, a MOL-hoz közeli részvényesek is jóváhagyták, amelyek az érvényes törvények alapján nem szavazhattak volna.

Bíróságon támadta meg hétfőn az OMV a MOL 2008. áprilisi éves közgyűlésének döntéseit. A magyar rivális részvényeinek több mint 20 százalékát birtokló osztrák energiavállalat azon a véleményen van, hogy a közgyűlés határozatait a Magnolia, az OTP, az MFB Invest, az ING Bank, a BNP Paribas és a CEZ „személyében” olyan MOL-hoz közeli részvényesek hagyták jóvá, amelyek az érvényes törvények értelmében nem szavazhattak volna.

Az OMV annak megállapítását is kéri a bíróságtól, hogy a felsorolt cégek birtokában lévő részvényeket „saját részvénynek” kell tekinteni és mint ilyenek, nem rendelkezhetnek szavazati joggal és osztalékra sem tarthatnak igényt.

Az osztrák konszern egy független „különleges számvevő” kinevezése érdekében is benyújtott egy beadványt a bírósághoz, aki a MOL és a szóban forgó cégek közötti ügyletek górcső alá vételével lenne megbízva.

Hétfőn kiadott közleményében az OMV aláhúzza, hogy a sorozatos kérések ellenére a MOL igazgatótanácsa következetesen elutasított minden felvilágosítást és részletes tájékoztatást a fenti intézkedésekről, annak ellenére, hogy azok jelentős hatással vannak a MOL minden részvényesére. „Az új jogi lépések célja a MOL működésének átláthatóságának növelése és a vállalatirányítás javítása” – áll az osztrák cég közleményében.