A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény a gazdasági jog egyik alaptörvénye – mondta Juhász Gábor az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára expozéjában, kedden a parlamentben.

Kiemelte: fontos, hogy a törvény mindig gyorsan és pontosan igazodjon az életviszonyok változásához.

Az államtitkár a legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek a kartellt nevezte, mert átláthatatlanná teszi a gazdasági folyamatokat, illetve összefonódhat a korrupcióval. Ezért fontos közérdeknek tartja a kartellek felszámolását.

Juhász Gábor az ez ügyben tervezett konkrét módosítási javaslatok között említette a visszatartó erő növelését. Úgy véli, hogy ezt segítené elő, ha a bírságolás mellett a versenytörvény a vezető tisztségviselők személyes jogi felelősségét is megteremtené. Ez azt jelentené, hogy két évig nem lehet semmilyen gazdasági társaság vezető tisztségviselője az, aki a jogszabálysértés időszakában az érintett gazdasági társaságban ilyen posztot töltött be.

Az államtitkár hangsúlyozta a kártérítési perek könnyebbé tételét, mivel egyszerűbbé válna a kartellezéssel okozott kár bizonyítása. Megjegyezte, hogy a kartellek felderítését szolgálja az úgynevezett engedékenységi politika, amelynek részletei a versenytörvényben lennének szabályozva.