Az időben megosztott üdülési jogot jelenleg másfél millió család élvezi szerte Európában: egy jelenleg készülő irányelv-tervezet, melyet a hét elején hagyott jóvá az EP szakbizottsága, a mostaninál nagyobb védelmet garantálna számukra.

Az Európai Parlament belsőpiaci bizottsága hétfőn egyhangúlag hagyta jóvá azt a jelenést, mely amellett, hogy az immáron 14 éves szabályozást frissíti fel, egyúttal új lendületet is kíván adni a jelenleg a lehetőségei alatt teljesítő üzletágnak.

Az időben megosztott üdülőhasználtra vonatkozó joggal (timeshare) a hivatalos adatok szerint 2001-ban 1,4 millió család rendelkezett Európában, s 25 európai országban mintegy másfélmillió efféle üdülőközpont működött. Az ágazat ebben az időszakban 200 ezer európainak adott munkát, s forgalma elérte az évi 2,3 milliárd eurót.

1994 óta egy uniós irányelv segített az úgynevezett timeshare-szabályozás harmonizálásában, ám még mindig nem ritkák az üzemeltetők és a nyaralók közötti peres eljárások: ezeket rendszerint a kifogásolható körülmények és a szolgáltatások minősége miatt indítják. Emellett már olyan új üdülési termékek és szolgáltatások is megjelentek a piacon, melyek hasonlóak a timeshare-rendszerhez, ugyanakkor az irányelv hatálya nem terjed ki rájuk.

Az új tervezet az időben megosztott üdülési jogok mellett kiterjed az új termékekre is. A fogyasztók nagyobb védelemben részesülnek azáltal, hogy az új szabályozás világosan leszögezi jogaikat. A becsületes üzemeltetőknek pedig az EP reményei szerint a jövőben nem kell a csalók által támasztott tisztességtelen versenytől tartaniuk.

A szöveg egy sor jelenleg már érvényes és harmonizált intézkedést erősít meg (ezek közé tartozik a visszalépés joga, a szerződés nyelvének megválasztása vagy a szerződéskötés előtti tájékoztatás). Néhány fogyasztói jogot kiszélesítenek: így például az elállási jogot 21 napra hosszabbítanák (jelenleg ez az időszak 10 nap, a bizottsági tervezetben pedig 14 szerepel).

A képviselők ugyanakkor nem támogatták Toine Manders (holland, liberális) témafelelős azon javaslatát, hogy irányelv helyett rendelet szabályozza a területet (míg az előbbi esetében a jogszabályt át kell ültetni a tagállamok jogrendjébe, az utóbbi közvetlenül alkalmazható az egész EU-ban).

A javaslat céljai között szerepel még az is, hogy egyszerűsített uniós szabályok révén fokozzák a fogyasztói bizalmat és a jogbiztonságot, melyek nélkülözhetetlenek ezen sokat ígérő ágazat fellendülése szempontjából.

Európából a németek és a britek körében a legnépszerűbb az időben megosztott üdülési jogok használata (ebben a két országban található a legtöbb timeshare-ügynökség is), a legtöbb üdülési központ pedig Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában található.

Az EP plenárisa várhatóan júliusban szavaz a jelentésről.