Összességében kevesebb hamis terméket foglaltak le szerte az Unióban a vámosok, 2007-ben mégis több szellemi tulajdonjog-sértéssel kapcsolatos vámügyi eljárás indult, mint egy évvel korábban – derül ki a Bizottság hamisított termékekről szóló éves jelentéséből, amelyet Kovács László, adó- és vámügyi biztos mutatott be hétfőn.

Számottevően csak a hamisított cigaretta és a CD-k, DVD-k mennyisége csökkent – noha ezek továbbra is igen jelentős tételek, a cigaretta például az összes csempészett áru 35 százalékát teszi ki – míg az összes többi hamisított termék aránya nőtt a Bizottság hamisított termékekről szóló 2007-es jelentése szerint.

A statisztikák a szellemi tulajdonjog-sértéssel kapcsolatos vámeljárások számának jelentős emelkedését mutatják annak ellenére, hogy a lefoglalt termékek összmennyisége a 2006-os szint alatt maradt. Míg akkor 37 ezer ügyben indult vizsgálat, addig tavaly már 43 ezer esetben, ami Kovács László biztos szerint leginkább a vámhatóságok és az ipar hatékonyabb együttműködésének köszönhető. Ennek nyomán ugyanis a hatóságok hatékonyabban képesek a gyanús küldeményeket felismerni és lefoglalni. A lefoglalt hamis termékek számának 128 millióról 79 millióra való drasztikus visszaesése azonban leginkább annak tudható be a jelentés szerint, hogy a csempészek a kisebb kockázatvállalás érdekében kisebb szállítmányokat indítanak útnak, ahol a lebukás veszélye és az azokért kiszabható büntetési tétel is kisebb.

Kovács László szerint ijesztő tendencia, hogy miközben a hamisított cigaretta és ruhanemű csempészete továbbra is nagyban zajlik, jelentősen nőtt a fogyasztókra közvetlen veszélyt jelentő hamis gyógyszerek, kozmetikumok, gyermekjátékok, elektronikus készülékek és autóalkatrészek száma.