A jövőben szigorúbban ellenőrzi majd a vám- és pénzügyőrség az országhatáron átlépő hulladékszállítmányokat. Az illegálisat pedig visszaviszik.

A jövőben szigorúbban ellenőrzi majd a vám- és pénzügyőrség az országhatáron átlépő hulladékszállítmányokat – közölte a Környezetvédelmi Minisztérium. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére az illegális importszemét forgalom visszaszorítására a napokban megállapodást kötött a környezetvédelmi főfelügyelőség és a vám- és pénzügyőrség az országhatáron átlépő hulladékszállítmányok fokozott ellenőrzéséről – áll a közleményben.

A tárca tájékoztatása szerint júliusban ötszáz tonna illegális hulladékot szállítanak vissza Bajorországba, a költségeket a német fél fedezi. A szerződést erről már aláírták. Egy hónappal ezelőtt már megállapodás született 265 tonna bajor eredetű hulladék visszaszállításáról és kezeléséről. A mostani megállapodás értelmében a Kunbaja közelében lerakott szemetet viszik vissza Németországba. Az érintett magyar hatóság a szállítást egyszerűsített eljárással, soron kívül engedélyezi. A mintegy négyezer tonna, Németországból illegálisan behozott hulladéknak több mint felét – körülbelül 2 200 tonnát – már visszaszállították a “feladónak” a német fél költségén.