Megkezdődött az igazságszolgáltatási tanácsok európai uniós szervezetének közgyűlése csütörtökön Budapesten, a kétnapos tanácskozáson sok szó esik a nemzetközi igazságügyi együttműködés fontosságáról – közölte Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke az MTI-vel.

Az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának (ENCJ) gyűlésén 33 ország mintegy 100 vezető igazságszolgáltatási tisztségviselője vesz részt – mondta el az OIT és a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Tájékoztatása szerint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a konferencián mondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 3-4 évvel ezelőtt átlagosan két-három évig tartott egy per a Legfelsőbb Bíróságon, addig ezek az ügyek ma 6-8 hónap alatt fejeződnek be. A jövőben azonban például a közigazgatási pereket 3 hónap alatt szeretnék lezárni, ezt egy készülő törvénytervezetben is rögzítik majd.

Lomnici Zoltán beszédében hangsúlyozta, sehol sincs olyan kevés befolyása a bíróságok működésére, döntéseire a tárcavezetőnek, mint Magyarországon. A politikának semmilyen befolyása nincs az igazságszolgáltatásra – mutatott rá az elnök.

Az ENCJ alapító okiratát tavaly írták alá Hágában. Első – budapesti – konferenciáján több olyan téma szerepel, amelyekben akár nemzetközi megállapodások is születhetnek, mint például a szervezett bűnözésről – ennek visszaszorításában nagy szerepe van az országok együttműködésének.