Brüsszel végre megtörné a jeget (és ezzel egy immáron hat éve húzódó patthelyzetet), és arra kéri a tagállamokat: alkossanak közös szabályokat a nukleáris biztonságról, valamint arról, miként kellene tárolni a nukleáris hulladékot.

Abszolút szükségszerűnek nevezte a közös szabályok megalkotását Andris Piebalgs energiapolitikai biztos az EUobservernek adott nyilatkozatában, miközben azt hányta a tagállamok szemére: nincs meg bennük a politikai akarat arra, hogy Brüsszelnek nagyobb beleszólást engedjenek az atomenergia ügyébe. Az Európai Bizottság korábbi jogalkotási kísérleteire utalva pedig Piebalgs azt mondta: egyes tagállamok annak idején azt gondolták, hogy a Bizottság kezébe túl sok hatalom kerülne. Az EU végrehajtó testülete összesen kétszer rukkolt elő olyan „nukleáris csomaggal”, mely nagy figyelmet fordított a biztonsági szempontokra is: először 2002-ben ismertette elképzeléseit, majd 2004-ben egy frissített verziót terjesztett elő. A javaslat azonban elvérzett a tagállamok képviselőit tömörítő Tanácsban.

Az energiapolitikai biztos szerint azonban elkerülhetetlen, hogy eredményeket érjenek el a biztonsági szabályok terén ahhoz, hogy felgyorsítsák az új erőművek létrehozásának minősítési eljárását. Piebalgs úgy vélekedett: a közös biztonsági normák hiánya játszik szerepet abban is, hogy még mindig nem született döntés a szlovákiai Mohiban felépíteni szándékozott két új reaktor ügyében; Pozsony ugyanis immáron 2007 júliusa óta vár a Bizottság állásfoglalására. A biztos a maga részéről melegen üdvözölné, ha a tagállamok végre elmozdulnának a holtpontról, és kedvezően állnának hozzá az atombiztonságról szóló közös szabályok megalkotásához.