Az EP szerint 2009 júniusáig kellene lezárni az EU és az Egyesült Államok között zajló több szintű vízumtárgyalásokat. A tárgyalások komplexitását jelzi, hogy ahhoz, hogy valamennyi uniós polgár szabadon utazhasson az USÁ-ba, az amerikai hatóságoknak mind a Tanáccsal, mind a Bizottsággal, mind a tagállamokkal egyeztetniük kell.

A képviselők szerint „az európai polgárok között nemzetiségi alapon történő közvetett vagy közvetlen megkülönböztetés bármely formáját az EK Szerződés 12. cikkében megfogalmazottak szerint nem csak Európában kell tiltani, hanem az unión kívül is.

A Parlament ugyanakkor üdvözli, hogy az USA elismerte el a közösség hatáskörét a nemzetközi vízum-megállapodások tárgyalására, ugyanis a március 13-ai közös állásfoglalásban szerepel az, hogy „azon ügyekben, melyek nemzeti hatáskörbe tartoznak, a tárgyalások a nemzeti hatóságokkal történnek, míg azon ügyekben, melyek az EU hatáskörébe tartoznak, a tárgyalások az EU hatóságokkal történnek”.

A jelentésből kiderül, a Parlament mely kérdésekről gondolja úgy, hogy közösségi szinten tárgyalandók, és melyek azok, amelyekkel kapcsolatban az egyes tagállamok megfelelő szerveivel kell a tárgyalásokat folytatni. Eszerint mostantól az Egyesült Államoknak vízumkérdésekben a Bizottsággal, biztonsági kérdéseket érintő uniós politikákról pedig a Tanáccsal kell tárgyalnia, a transzatlanti járatokon a biztonsági tisztek jelenlétéről és a saját állampolgárait érintő biztonsági kérdésekről pedig a tagállamokkal.

Az állásfoglalás figyelmeztet:„ az EU részéről bárminemű megállapodásnak összhangban kell állnia az alapvető jogokkal és egyéni szabadságjogokkal”. Az EP szerint a tárgyalásokat 2009 júniusa előtt le kell zárni, és ekkorra nem engedhető meg megkülönböztetés az uniós állampolgárok között.

A képviselők úgy vélik, meg kell tiltani az USA hatóságai számára az EU / EK-adatbázisokhoz vagy információs rendszerekhez való bármilyen hozzáférést, kivéve, ha azt kifejezetten az EK joga lehetővé teszi. Az állásfoglalás szerint ilyen esetben az EU-n belül egyetértésre van szükség, és teljes mértékben tiszteletben kell tartani a viszonosság elvét.

Jelenleg 14 régi EU tagállam és Szlovénia tagja az amerikai vízummentességi programnak, míg a Közösséghez 2004-ben csatlakozott többi tagállam és Görögország állampolgárainak az Egyesült Államokban való tartózkodás időtartamától függetlenül kérvényezniük kell a beutazásra jogosító engedélyt.