Huszonötmillió forintos értékhatár alatt nem kellene öröklési illetéket fizetni, ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabály-módosítást – mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön az e tárgyban tartott ötpárti egyeztetés után újságíróknak.

A 25 millió forintos értékbe minden vagyontárgy, a lakás, az autó, vagy a kiskert is beletartozna, ez alatt az egy örökösre jutó teljes hagyaték illetékmentes lenne, 25 millió forint felett 10 százalék illetéket kellene fizetni – közölte az egyeztetést kezdeményező pártelnök.

A parlamenti pártok képviselői egyetértettek az öröklési illeték csökkentésével és egyszerűsítésével, de az csak hétfőn, a törvényjavaslat benyújtása előtt derül ki, hogy aláírják-e az előterjesztést.

Dávid Ibolya emlékeztetett rá, hogy az MDF eredeti javaslata az volt, hogy 18 millió forintig legyen adómentes az egy örökösre jutó hagyaték. Hozzáfűzte: az egyeztetésen a képviselők között kompromisszum alakult ki abban, hogy 25 millió forint legyen az értékhatár. Megjegyezte: a nem egyenes ági rokonnak 10 százalékot kellene fizetnie értékhatártól függetlenül.

Az MDF elnöke azt mondta: a törvényjavaslatot hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek, és reméli, hogy nemcsak az egyeztetésen részt vevők között alakult ki egyetértés, hanem a mögöttük álló képviselőcsoportok is elfogadják ezt a megoldást.

Az MTI kérdésére, hogy mekkora bevételt jelent az államnak az öröklési illeték, Dávid Ibolya azt mondta: az elmúlt években 9 és 13 milliárd forint közötti összegeket lehetett hallani. Megjegyezte: a 27 európai uniós tagállamból 16-ban egyáltalán nincs öröklési illeték, vagy a közeli hozzátartozóknak nem kell fizetniük.

Szabó Lajos, MSZP országgyűlési képviselője közölte: frakciója támogatja, hogy az örökösök szempontjából méltányosabb legyen a rendszer. „Ezt mi úgy tudjuk elképzelni, hogy az első és a második rokonsági fok összevonását támogatjuk“ – fogalmazott.

Az első csoportba tartozik többek között a gyermek, a házastárs, a szülő, mostoha- és neveltgyermek, míg a második csoportba az unoka, nagyszülő, testvér. Hozzátette: továbbra is támogatják, egy bizonyos mértékig, az illetékmentes öröklést. Mint mondta, ennek formáit ősszel, az adótörvények módosításakor kívánják megteremteni.

Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta: azt javasolták, hogy válasszák külön a lakás és az egyéb értékek után fizetett öröklési illetéket.

Az ellenzéki képviselő pártja álláspontját ismertetve azt mondta, hogy a 25 millió forint alatti lakás esetén nem kellene illetéket fizetni, és ugyancsak nem kellene öröklési adót fizetni 18 millió forint értékhatár alatt, más értéktárgyak esetén.

Gegesy Ferenc, az SZDSZ országgyűlési képviselője közölte: az SZDSZ méltánytalannak tartja, hogy az özvegynek például 50 négyzetméteres lakótelepi lakása után illetéket kell fizetnie, ezért az ilyen esetek öröklési illeték alóli mentességét támogatja.

A politikus elmondta, hogy 100 millió forintos vagyon esetén az illeték radikális csökkentésével továbbra sem értenek egyet. Az SZDSZ szerint nem a vagyon-, hanem a jövedelemtípusú adókat kellene csökkenteni – mondta.

Nagy Andor, a KDNP országgyűlési képviselője az egyszerűsítés mellett foglalt állást. Mint mondta, körvonalazódik egy megoldás, remélhetőleg 10 százalékos illetékben meg tudnak állapodni, az értékhatárt illetően azonban még vita van.

A keresztényde­mokrata politikus szerint külön odafigyelést érdemel az özvegyen maradt házastárs és az árván maradt gyermek.