A szociális törvény módosítását kezdeményezi a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) – jelentette be szombaton a szövetség alelnöke kétnapos közgyűlésük után a Tolna megyei Tengelicen.

A módosítás lényege a szociális segélyezés összekapcsolása a társadalom érdekében végzett munkával, illetőleg a gyermekek óvodába, iskolába járatásával hozná szinkronba – mondta Gyimesi Endre alelnök, Zalaegerszeg Fideszes polgármestere.

Hozzátette: a szaktárca nem zárkózik el, várhatóan megállapodásra juthatnak. A javaslat kidolgozásával a (|http://www.mjvsz.hu/portal/index.aspx?lap=45)szövetség szociális bizottságát bízták meg.

A tanácskozás egyik fő témájaként az állami és önkormányzati feladatrendszer szétválasztását és az ennek megfelelő finanszírozási rendszer kidolgozását jelölte meg az alelnök.

Jelezte: jobboldali és baloldali polgármesterek részéről is elhangzottak felvetések a parlamenti és önkormányzati választási rendszer időbeni elcsúsztatására, ennek kezdeményezéséről azonban nem szavazott a szövetség.

A vendéglátó város, Szekszárd polgármestere, Horváth István (Fidesz) – amellett, hogy hangsúlyozta, a szövetség jellemzően nem kíván politikai állásfoglalásokat tenni -, kritikaként vetette fel a kormányzati és önkormányzati szintek közötti bizalmi viszony megromlását, amely mint mondta, “folyamatos bizalmatlanságot jelent”.

A közgyűlést záró sajtótájékoztatón a szövetség képviselői hangsúlyozták, hogy a megyei jogú városok az ország lakosságának 20 százalékát képviselik, vezetőik véleménye megkerülhetetlen az ország közvéleménye szempontjából.