Elfogadták a polgári perrendtartásról, a bírósági végrehajtásról és a közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslatokhoz benyújtott, a kormány által támogatott módosító javaslatokat a parlament hétfői szavazásán.

Avarkeszi Dezső, az igazságügyi tárca államtitkára felszólalásában reagált mindhárom törvényjavaslat vitájára.

Az államtitkár a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslat módosításáról azt mondta, hogy az a bírósági eljárások modernizációját, egyszerűsítését és gyorsítását segíti.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása kapcsán a jogterület jelentőségét emelte ki az eljárások gyorsítása és egyszerűsítése, a jogérvényesítési lehetőségek bővítése szempontjából.

A közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslatról elmondta, hogy az három új közjegyzői nemperes eljárást hoz létre, és újraszabályoz egy már létező eljárást. A törvényjavaslat célja ezzel az, hogy hozzájáruljon a jogérvényesítési lehetőségek bővítéséhez, és gyorsítsa az eljárásokat.

Az államtitkár szerint egyetlen kérdés volt a törvénycsomagban, amely nagy vitát váltott ki: az általános meghatalmazások elektronikus nyilvántartása. Avarkeszi Dezső azt kérte, hogy a parlament a kormány által támogatott változatot fogadja el.

Az Országgyűlés mindhárom törvényjavaslat esetében elfogadta a támogatott módosító javaslatokat.