Mozgalmas hét elé néznek az unió politikusai: a Tanács négy formációban is ülésezik a héten, a Parlament kétnapos plenárist tart Brüsszelben, a Bizottság pedig nyolcadik alkalommal szervez „zöld hetet”.

Európai Bizottság

Hétfőn indul a nyolcadik zöld hét, melynek egyik első eseményeként a testület – a „strandszezon” beindulásával egy időben közzéteszi éves jelentését az európai fürdővizek minőségéről.

José Manuel Barroso és Günter Verheugen kedden ünnepélyes keretek között megnyitja az Európai Vegyianyag-ügynökséget, mely a világ legnagyobb vegyianyag-szabályozásához kötődő REACH-irányelvben foglaltaknak megfelelően fogja össze a vegyi anyagok regisztrálására, értékelésére, engedélyezésére és korlátozására irányuló folyamatokat Európa-szerte.

Csütörtökön az unió fejlesztésért felelős biztosa, Luis Michel részt vesz az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) nemzetközi élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos találkozóján. A találkozón kormányok, nemzetközi szervezetek és civil szervezetek képviselői keresnek közösen megoldásokat a világszerte hatalmas problémákat okozó élelmiszer-ár növekedésre.

Tanács

A héten először kedden (2008. június 3.) EcoFin Tanács szakminiszterei találkoznak. A gazdasági és pénzügyminiszterek ülésükön tárgyalnak a világpiaci árak növekedéséről, valamint megszüntetik a túlzott deficit eljárást Csehország, Olaszország, Portugália és Csehország ellen, mely országok sikeresen a GDP 3 százaléka alá szorították vissza államháztartási hiányukat. Az eurózóna miniszterei hétfőn Frankfurtban találkoznak, ahol az Európai Központi Bank tíz éves fennállását ünneplik.

Csütörtökön (2008. június 8.) a közösség környezetvédelmi miniszterei üléseznek, ahol a luxemburgi találkozón hivatalos keretek között is megvitatják azt a múlt héten ismertetett javaslatot, melyben (magyar kezdeményezésre) a régi tagállamok az unió kibocsátás-csökkentési terveinek újragondolását kezdeményezték.

Az új tagállamok javaslata szerint a kibocsátási kvóták kiosztásánál az uniónak figyelembe kellene vennie a tagállamok korábbi környezetvédelmi erőfeszítéseit, valamint az „új” tagállamok intenzívebb gazdasági fejlődését is. Hét új tagállam (Magyarország és Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia) ezért javaslatot tett a kiosztási kvóták – új tagállamok számára kedvezőbb – újraosztására. A javaslat valószínűleg nagy vitát gerjeszt a zöld miniszterek közt.

Csütörtökön kezdődik a bel- és igazságügyekért felelős miniszterek találkozója is, akik szintén foglalkoznak zöld témákkal, többek közt a környezetvédelmi bűncselekmények szabályozásával kapcsolatos bizottsági javaslatról egyeztetnek. A fő napirendi pont emellett az illegális bevándorlók származási országba történő kiutasításáról szóló rendelet-javaslat megvitatása lesz.

Pénteken (2008. június 6.) az energiapolitikáért felelős miniszterek találkozóján ismételten napirendre kerül az energiapiaci szétválasztás megvalósítása, a politikusok igyekeznek az ülésen kompromisszumra jutni a kérdésben. A miniszterek a szén-dioxid tárolás lehetséges alternatíváival kapcsolatban is egyeztetnek.

Európai Parlament

Az Európai Parlament június 4-én és 5-én kétnapos plenáris ülést tart. A képviselők a plenárison vitát tartanak az EU-USA csúcs kapcsán, és jelentéseket fogadnak el az EU kül- és biztonságpolitikájáról, valamint például a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról.